Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Bemutatkozás Dr. Szántay Csaba

Bemutatkozó.

 

Kassák Lajos mondta: a művészetnek nem célja, hanem oka van. Ugyanez igaz a tanításra. A tanításra lehet egyfelől úgy tekinteni, mint egy célra, ami a fiatalok nevelésére, tudásuk gyarapítására irányul. De úgy is tekinthetünk rá, mint egy okra: a tanítás professzió, ami a tanár lényéből fakad.

Egy igazi tanár számára ez az ok teszi a tanítást életfeladattá, ez az ok folyik az ereiben, ez az ok a cél elérésének fő hajtóereje. Az okkal tanító természettudományos tanár igazi kincs. Egyrészt azért, mert hatalmas mértékben rajta múlik a jövő természettudományos érdeklődésű generációjának útjára bocsátása. Másrészt azért, mert természettudományos vagy tanítói vénával ugyan többen is rendelkeznek, viszont akiknek mindkét vénából jutott, azok roppant kevesen vannak.Ha csak a célt látjuk a tanítói munkában, és nem értjük, nem vesszük észre, nem becsüljük meg ezt az okot, akkor az ok idővel kifárad, elsorvad. Ha elenyészik az ok, a cél sem fog megvalósulni.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért azért alkotta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, hogy ezt az okot elismerje, hogy az ilyen okkal tanító kiváló tanárok nevét példaként és inspirációként közismertté tegye, hogy ezáltal a tőle telhető módon vitalizálja a természettudományos tanári professziót.Három nagyvállalat szándéka és elköteleződése áll e mögött: az Ericsson Magyarország, a Graphisoft, és a Richter Gedeon Nyrt.

Én magam a Richter régi kutatójaként idén vettem át a cég kuratóriumi képviseletét Görög Sándor akadémikustól. Számos kötődésem van az oktatáshoz: egyetemi magántanárként magam is oktatok, a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért, valamint a Richter Gedeon Centenáriumi Alapítvány kuratóriumainak elnökeként, illetve a Te és a természettudományok – mesés történetek mese- és novellaíró pályázat (www.tettmesepalyazat) egyik ötletgazdájaként ezer szálon kapcsolódom a természettudományos közoktatáshoz. Mi több, édesanyám maga is Rátz Tanár Úr Életműdíjas kémiatanár.

Büszke vagyok arra, hogy a kuratóriumban képviselhetem a Richternek azt a szellemiségét, ami a céget nemcsak kiemelten fontos gazdasági és népegészségügyi szereplővé, hanem jelentős kulturális tényezővé is emeli. Úgy hiszem, e három nagyvállalatnak nemcsak lehetősége, de felelőssége is élni kulturális hatásukkal. A kuratórium ennek jegyében emelte idén az Életműdíj összegét, ennek jegyében kívánja az Alapítványt a jövőben is működtetni, és ennek jegyében köteleződött el az ok rendületlen erkölcsi és anyagi megbecsülése iránt.  

 

Szántay Csaba