Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért

A három cég /Ericsson Magyarország, Graphisoft, Richter Gedeon/ képviselői 2000. december 1-én ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a három nagyvállalat közös alapítványt hozott létre a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Az alapítvány kuratóriuma évente ítéli oda 8 kiváló pedagógusnak a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amely értéke 2022-től 16 millió Ft. Az alapítvány jövőbeli díjazottai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. A személyenként kezdetben 1 millió, 2010-től 1,2 millió,  2014-től 1,5 millió, majd 2022-től 2 millió forintot kapnak a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal jutalmazott pedagógusok. A díjat évente két-két matematika, fizika, kémia és - 2005 óta - két biológia szakos tanárnak ítélik oda.

A sajtótájékoztatón a három cég vezetői hangsúlyozták, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat. Ezért az alapítók felhívással fordultak a többi magyarországi nagyvállalathoz, hogy lehetőségeikhez mérten ők is támogassák a tevékenységi körükhöz kapcsolódó oktatást.

Az alapítvány elsődleges célja a teljes pártsemlegesség követelményének és bármely diszkrimináció kizárásának betartásával a magyarországi természettudományos közoktatás támogatása, ezen belül a természettudományos oktatással kapcsolatos személyi feltételek kiépülésének támogatása és az e tevékenységgel kapcsolatos változások megfigyelése. Az alapítvány bel- és külföldön egyaránt kiépítheti és fenntarthatja a fenti tevékenységhez szükséges szervezetet, továbbá publikálhatja a megfigyeléseit. Az alapítvány a célját Magyarország területén tevékenykedve kívánja megvalósítani, a tevékenységét Magyarország egész területén fejti ki.

A három nagyvállalat közös kezdeményezésének célja továbbá, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájukkal kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit.

Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter életműdíjjal kíván hozzájárulni a magyarországi közoktatás a természettudományos területén végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. Ezek a célok napjainkban különösen nagy hangsúlyt kapnak, mivel a tanári szakma egyre kevesebb tiszteletet és megbecsülést kap a társadalomtól.

Az alapítvány céljainak megtartása felett négy főből álló kuratórium őrködik. A kuratórium elnöke Kroó Norbert.