Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Húsz év alatt 152 tanárnak adták át a pedagógusok Kossuth-díját

Húsz év alatt 152 tanárnak adták át a pedagógusok Kossuth-díját

Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár szerettette meg a biológiát a Nobel-díj várományos Karikó Katalinnal is

Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat év végén, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A három, díjat alapító cég – Ericsson Magyarország, Graphisoft SE és Richter Gedeon Nyrt. – gondozásában így összesen 152, az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár nyerte el a 1,5 millió forinttal járó elismerést.

A Fasori Gimnázium legendás matematikatanára, Rátz László, maradandót alkotott a természettudományok tanításában. Olyan híres tudósokat indított el pályájukon, mint Wigner Jenő, Harsányi János vagy Neumann János. Rátz tanár úr ma is követendő példa minden pedagógus számára, a róla elnevezett Életműdíj pedig a legnagyobb hazai szakmai elismerés, amelyet a természettudományos tárgyat oktató pedagógusok elnyerhetnek.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárok a példái annak, hogy ma is nevelnek szakmájuk iránt elhivatott magyar pedagógusok nemzetközi szinten is elismert tudósokat. A 2015-ben Életműdíjat nyert Dr. Tóth Albert József, a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium kiváló tanára fontos szerepet játszott abban, hogy egykori diákja, Karikó Katalin, a világszerte elismert biokémikus professzor, akit ma a Nobel-díj várományosaként is emlegetnek, a biológiát választotta hivatásaként. Az ő szabadalma alapján készült el a világon elsőként, a 2020-ban klinikailag is bizonyítottan hatásos Pfizer-BioNTech COVID–19-vakcina. A Magyar Kémikusok Lapjának adott interjújában is kiemelte, hogy középiskolai tanárai csináltak neki kedvet a kémiához és a biológiához.

„A tanári munka lényege, hogy arra a gyerekre, arra a tanulóra figyeljünk oda, akiben látjuk a tehetséget, az akarást, hogy ezt még szikrájában tetten érjük. Ne hagyjuk ezt elveszni!” – foglalta össze hitvallását az Életműdíj átadásakor Dr. Tóth Albert József.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az elmúlt két évtizedben összesen 152 olyan, az 5-12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerésre – amelyet minden évben tantárgyanként két-két pedagógus kap meg - bárki jelölhet tanárokat, a nyertesek személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.

 „A díj létrehozásakor célkitűzésünk volt, hogy ne csak a tanári közösség és egy szűkebb diákközösség, de az ország megismerje, hogy vannak kiváló tanáraink, akik gyermekeinket nevelik. Olyanok, akik úgy figyelnek a gyermekeinkre, mint Rátz tanár úr is figyelt a diákjaira. Az elmúlt 20 évben a Rátz Tanár Úr Életműdíjnak presztízsértéke lett a tanárok között. Mind a díjazottjaink, mind az ő kollégáik büszkék arra, ha egy Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár van a közösségben.” – mondta el Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke a legutóbbi díjátadón.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a mögötte álló Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.  Egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok tehetséggondozásából, valamint hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához is. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

 

A 2020-ban Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült tanárok:

Matematika: 

Dr. Horváth Eszter (Budapest)

Kempelen Farkas Gimnázium

Dr. Kiss Géza (Budapest)

Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fizika:

Lévainé Kovács Róza (Karcag)

Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Farkas László (Keszthely)

Vajda János Gimnázium

 

Kémia:

Dobóné Dr. Tarai Éva (Budapest)

Berzsenyi Dániel Gimnázium

Sebő Péter (Budapest)

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

Biológia:

Gadóné Kézdy Edit (Budapest)

Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Dr. Franyó István (Budapest)

Arany János Általános Iskola és Gimnázium

 

További információ:

E-mail: info@ratztanarurdij.hu

Web: https://www.ratztanarurdij.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/ratztanarurdij

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVomj-APpVWbaIxKYj1dLPw/featured