Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Átadták az idei Rátz Tanár Úr Életmûdíjakat

  Öt vidéki és három budapesti pedagógus nyerte el ebben az évben a Rátz Tanár Úr Életmûdíjat. Az elismeréseket az alapító cégek vezetõi október 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át. Az egymillió forint jutalommal járó díjat minden évben a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik életmûvükkel, kiemelkedõ munkásságukkal jelentõsen hozzájárultak a hazai középiskolai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.


  A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti /Fasori/ Evangélikus Gimnázium legendás hírû tanára volt. Nevéhez számos tehetség (pl. Wigner Jenõ fizikus, Neumann János matematikus) mûszaki és tudományos pályára állítása fûzõdik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztõje volt, és neki is köszönhetõ a matematika tanítás hazai reformja.   A díj évrõl-évre ismertebb, az idén 105 pályázat érkezett. Az elismeréseket 2007-ben dr. Katz Sándor matematikatanár (Bonyhád), valamint - megosztott díjként - dr. Pintér Lajos és Pintér Lajosné matematikatanárok (Szeged), Légrádi Imre fizikatanár (Sopron), Plósz Katalin fizikatanár (Budapest), dr. Szerényi Gábor biológiatanár (Érd), dr. Berend Mihály biológiatanár (Budapest), dr. Igaz Sarolta kémiatanár (Budapest) és dr. Adamkovich István kémiatanár (Szeged) kapta meg.   A díjalapítók szándéka az évek alatt nem változott. Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek kialakítását. A díjazottak kiválasztásában a kiváló szaktanári munka mellett a tan- és szakkönyvszerkesztõi, -írói munkában elért siker is szempont volt - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, prof. dr. Kroó Norbert akadémikus, az MTA természettudományi alelnöke. Kiemelte: a reálszakos oktatásban figyelemreméltó munkásságot napjainkban különösen fontos elismerni, hiszen a tanári pálya vonzása - különösen a természettudományok tekintetében - folyamatosan csökken, tanári gárdánk rohamosan öregszik. Kell, hogy minél többen lássák: a magánszférának szüksége van a magas színvonalú oktatásra, ezért megbecsüli annak kiválóságait.