Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Rátz Tanár Úr Életmûdíj 2007

  Idén hetedik alkalommal, október 29-én adják át a kiemelkedõ hazai természettudományos középiskolai pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életmûdíjakat. A kuratóriumhoz ebben az évben összesen 105 nevezés érkezett, a nyolc díjazott személyérõl a kuratórium október 19-ig dönt.


  A 2000-ben alapított Rátz Tanár Úr Életmûdíj minden évben négy tantárgy két-két prominens pedagógusát jutalmazza munkásságáért, fejenként egy-egy millió forinttal. A középiskolai matematika, fizika, biológia és kémia tárgyak tanításában kiemelkedõ eredményeket elért tanárokat környezetük bármely tagja (kollégák, volt diákok, szülõk) jelölheti a díjra.   Az idei elismeréseket október 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, a díjat odaítélõ alapítványt létrehozó nagyvállalatok képviseletében Bogsch Erik vezérigazgató (Richter), Bojár Gábor elnök (Graphisoft) és Monspart Zsolt (Ericsson Magyarország) adják át. A rendezvényt Prof. Dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke nyitja meg.   A kuratóriumhoz 2007-ben összesen 105 felterjesztés érkezett, a legtöbb matematikából (35) és fizikából (31). A kémia tantárgy oktatásáért 20, biológiából 19 pedagógust terjesztettek fel országosan. A legaktívabb ajánlók Közép-Magyarországon (39 százalék) és a nyugat-dunántúli régióban (22 százalék) találhatók.   A jelentkezések és a díjazottak száma az elmúlt hét év során is hasonló területi eloszlást követett. Az eddigi negyven díjazottból huszonegyen Budapesten és Pest megyében, heten pedig a Nyugat-Dunántúlon dolgoznak, illetve dolgoztak. Érdemes tehát mindenhol odafigyelni a tanárok nevezésére, hiszen minden régióban ugyanannyi kiemelkedõ kvalitású pedagógusunk van, akik jogosultak lennének a díjra - szorgalmazza az arányok kiegyenlítését Prof. Dr. Kroó Norbert. Arra, hogy az elismerést nem csak lezárt életpálya után ítéli oda a kuratórium, jó példa Villányi Attila, aki 2004-ben, alig 46 éves korában vette át a díjat Bogsch Erik vezérigazgatótól, kémia oktatói munkásságáért. A legidõsebb kitüntetett a 2006-ban, kilencvenévesen elhunyt Kovács Mihály volt, aki a fizika oktatói tevékenységéért kapott elismerést 2003-ban, 87 éves korában.