Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Miből lesz a Nobel-díj?

Mi magyarok szeretünk büszkélkedni műszaki tudományos hagyományainkkal, magyar származású Nobel-díjasainkkal, sajnos azonban ez a büszkeség csak félig indokolt. Ezek a nagy tudósok és mérnökök valóban magyar származásúak voltak, de a világ csodálatát kivívó eredményeiket nem itthon érték el, hanem többnyire Észak-Amerikában, amely olyan műszaki-infrastrukturális körülményeket, anyagi- és társadalmi megbecsülést nyújtott, ami lehetővé tette és katalizálta a nagy alkotások létrejöttét.


De a büszkeségünk másik fele indokolt. Ezek a nagy tudósok ugyanis nemcsak magyar származásúak voltak, de Magyarországon tanultak, itt végezték az általános és középiskolát, tehát a tanulmányaiknak azt a részét, amikor a tehetség kibontakozik. Eredményeiket tehát annak az oktatási rendszernek is köszönhetik, amit a múlt század elején alakítottak ki Magyarországon, és amiről kevesebb szó esik, amikor nagyjainkkal büszkélkedünk. Neumann János, Wigner Jenő, Szilárd Leó és tucatnyi társuk nevét szinte mindenki ismeri itthon, de például Rátz tanár úr nevét, aki többüknek is tanára volt a Fasori Gimnáziumban, már sokkal kevesebben. És Rátz tanár úr nem volt egyedül, sok-sok kiváló - és sajnos nem eléggé megbecsült - tanárkollégájának köszönhetjük azokat a tanítványokat, akikre büszkék vagyunk, és akik hozzájárulhattak hazánk és a világ gazdagodásához is. A legjobb példa pedig arra, hogy a magyar természettudományos oktatásnak még mindig kiváló a híre a világban, Julianna Connelly kutatása. Julianna a new york-i Columbia egyetemen arról írta doktori disszertációját, hogy vajon mi lehet a magyar matematika oktatás titka (A TRADITION OF EXCELLENCE TRANSITIONS TO THE 21ST CENTURY: HUNGARIAN MATHEMATICS EDUCATION, 1988-2008). Egy ilyen nagy múltú és kiváló oktatási kultúra nagyon nagy érték. Ezt ápolni kell. Ez az állam feladata is, de a civil társadalomé is, mindannyiunké. Ezt szolgálja a Rátz tanár úrról elnevezett életműdíj is, amelyet tizenegy éve alapított három olyan magyar cég, melyek tevékenységének középpontjában a kutatás-fejlesztés áll, és így sikereiket nem kis részben a magyar természettudományos oktatás eredményeinek köszönhetik. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon évente két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár részére adja át a korábban személyenként 1 millió, majd 2010 óta 1,2 millió forint összegű életműdíjat. A díjátadás idén november 22-én, a hagyományoknak megfelelően, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében lesz.