Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Példaértékű összefogás immár tíz éve

A három nagyvállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente 2-2 matematika, fizika, kémia és 2005 óta 2 biológia szakos tanárnak, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A három vállalat ezzel a díjjal járul hozzá a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A 10. Rátz Tanár Úr Életműdíjakat november 17-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
A 10. Jubileumi Rátz Tanár Úr Életműdíj díjazott tanárai (2010)>Somfai Zsuzsa (matematika) - Budapest, Eötvös József Gimnázium Deli Lajos (matematika) - Hajdúszoboszló, Hőgyes Endre Gimnázium Dr. Vida József (fizika) - Eger, Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Várnagy István (fizika) - Tatabánya, Árpád Gimnázium / Bárdos László Gimnázium Dénes Sándorné (kémia) - Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium Dr. Molnár József (kémia) - Sopron, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Bán Sándor (biológia) - Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Dr. Mészáros Lukács (biológia) - Szentendre, Ferences Gimnázium Az idén díjazott két matematikatanár Somfai Zsuzsa, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanára, aki többek között tankönyveket lektorál és matematikai tantervek kidolgozásában is fontos szerepet játszott; illetve Deli Lajos, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára, akinek a nevéhez a városi tehetséggondozó Deli-szakkör is fűződik. A fizika tantárgy idei díjazottjai Dr. Vida József egri tanár, aki többek között az egri Varázsterem interaktív kísérleteit és eszközeit tervezte; valamint a tatabányai Várnagy István, aki 45 éves pedagógiai pályája alatt generációkkal szerettette meg a fizika világát. Kémiából Dr. Molnár József, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanára és pályaválasztási felelőse; és a nagykanizsai Dénes Sándorné, a Curie kémia emlékversenyek területvezetője kapta meg a jubileumi elismerést. A biológia tantárgy idei díjazottja két fiatal tanár: Bán Sándor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára, aki Ázsiában is járt diákjaival a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián; illetve Dr. Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium pedagógusa, akinek diákjai országos és nemzetközi versenyeket is nyertek.