Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Nyolcmillió a pedagógus szakma kiválóságainak

Különösen sok pályázat érkezett vidékről az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjra, így várhatóan a díjazottak zömét is a Budapesten kívüli pedagógusok alkotják majd. Az egy-egy millió forinttal járó elismerést november 17-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adják át a kiválasztott nyolc reáloktatónak.


Az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén kilencedik alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát. A díjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak, akik pályájuk során kiemelkedően sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiség következő generációiért. A személyenként egymillió forintos életműdíjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt nyolc év alatt 56 pedagógus munkáját jutalmazta. Ez az elismerés 2004-ig csak két-két matematika, fizika és kémiatanár munkásságát kísérte, míg az utóbbi öt évben a biológia tárgy felvételével már évente nyolcan részesülnek a díjban. Az idei, kilencedik alkalommal 117 pályázat érkezett. Matematikából 42, fizikából 28, kémiából 24, biológiából pedig 23 pedagógust javasoltak az iskolák. Az ajánlások 72 százalékát vidékről küldték, azaz a fővároson kívülről 84, Budapestről pedig 33 érvényes pályázatot nyújtottak be. Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek alakítását. A díjazottak kiválasztásában a kiváló szaktanári munka mellett a tan- és szakkönyvszerkesztői, -írói munkában elért siker is szempont.