Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

A szakemberhiány adhatja a következő pofont a magyar gazdaságnak

Kroó Norbert A magyar gazdaságot leterítő következő csapás a közoktatás színvonalának rohamos romlása miatt bekövetkező szakemberhiány lehet - áll a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát kiíró Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke, prof. Dr. Kroó Norbert idei expozéjában. A válságot elkerülni csak gyors intézkedésekkel lehet. Az elitoktatás megerősítése mellett külön kell választani a tömegképzést a felzárkóztatástól, nagyobb gondot kell fordítani a tehetséges gyerekek felkutatására és oktatására, de a legfontosabb a pedagógus szakma megbecsülésének helyreállítása.


 A Rátz Tanár Úr Életműdíj kilencéves története alatt soha nem volt annyira fontos a pedagógus társadalom megbecsülésének kinyilvánítása a gazdasági elit képviselői részéről, mint napjainkban - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémián megtartott kuratóriumi ülésen prof. Dr. Kroó Norbert, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke. A személyenként egymillió forintos díjat idén is két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanár nyerheti el.  A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok szeptember 12-ig tehetik meg jelöléseiket a www.ratztanarurdij.hu címen letölthető felterjesztési űrlapon. A novemberben átadásra kerülő díjak nemcsak az üzleti élet elismerésének és köszönetének, hanem a szakma iránti szolidaritásnak a jelképei is. Támogató figyelem és tisztelgés azon hivatástudó, elkötelezett emberek iránt, akik a jövő nemzedéke szellemi pallérozásának felelősségteljes, nehéz munkáját egyre méltatlanabb és zavarosabb viszonyok között is el kell végezzék.  A mai Magyarországon egy veszteséges állami vállalat személyzetise annyi végkielégítést visz haza, amennyit egy középiskolai matematikatanár több tízezer diák 60 évnyi tanításával sem tud megkeresni - nehezményezte Kroó professzor. Ijesztő mennyiségű pénz ömlik ki hasonlóan értelmetlenül az államkasszából, ugyanakkor az oktatásügy évek óta jelentős finanszírozási gondokkal küzd. A tanárok állami megbecsülésének hiánya odáig vezetett, hogy a tehetséges fiatalok körében a pedagógus szakma iránti érdeklődés szinte teljesen megszűnt. Ennek következményeként hamarosan olyan pedagógusok tanítják majd a gyermekeket, akik az oktatott tárgykörben maguk is komoly ismerethiánnyal küzdenek, ezért a felsőoktatási intézményekben a nívós szakmai munka helyett a tantárgyi alapismeretek pótlásával lesznek kénytelenek foglalkozni az oktatók.  A kuratóriumi elnök a legsürgősebb tennivalókat három pontban foglalta össze: a pedagógus szakma javadalmazási rendszerének azonnali átdolgozása; az állami elit- és tömegképzés különválasztása; a tehetségkutatás és -gondozás területi intézményrendszereinek hatékonyabb működtetése. Kroó professzor az elitoktatás háttérbe szorítását az oktatáspolitika legnagyobb baklövéseként tartja számon, de véleménye szerint megfelelő, jól elkülönült felzárkóztatási programok híján a tömegképzés is nagy bajban van. Az oktatási színvonal már most is érzékelhető, általános csökkenése miatt kialakuló szakemberhiány az eddigi válságnál nagyobb mértékű, hosszabban ható, csak nehezen orvosolható csapást fog mérni a magyar gazdaságra.  Az idő elfogyott - jelentette ki az alapítvány elnöke. Minden tétlenséggel, vagy bizonytalan eredménnyel kecsegtető kísérletezéssel eltöltött év mélyíti azt a gödröt, aminek már régóta az alján vagyunk, ahonnan lassan már kilátni sem lehet, nemhogy kikapaszkodni - fogalmazott a professzor.
***
 A díj névadója Rátz László (1863-1930), a Budapesti /Fasori/ Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik. Éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, javarészt neki köszönhető a matematikatanítás hazai reformja. A díj, valamint az alapítvány létrejötte és fenntartása három vállalat, az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. nevéhez fűződik. Az alapítvány legfőbb célja, hogy kiemelten támogassa a magas színvonalú középiskolai reálképzést, mint a leendő természettudományos értelmiség bázisát. Az egyenként egymillió forint összegű Rátz Tanár Úr Életműdíjat az alapítvány kuratóriuma 2001 második félévétől kezdve ítéli oda. Az első négy évben a matematika, fizika és kémia tárgyak oktatóit díjazták, míg 2005-ben a biológiatanítás jelesei is bekerültek a jutalmazott körbe. Az alapítvány céljainak megtartása felett négy főből álló kuratórium őrködik, a kuratórium elnöke Prof. Dr. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.