Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Fazakas Andrea

Fazakas Andrea egyetemi tanulmányait Szegeden a József Attila Tudományegyetemen végezte, ahol biológia- kémia szakos tanári diplomát szerzett. 1993 óta a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára.

Diákjait a természettudományos megfigyeléseken alapuló kritikus gondolkodásra neveli. Biológiatanári munkája nyomán rengeteg diák választja a biológiát továbbtanulása tárgyául. A 2013-tól indult biológia tagozat létrejöttében, a tantervek kidolgozásában vezető szerepet játszott. Ő szervezi az elsősegély-oktatást.

Iskolai munkájára a kollegialitás, az igényesség, a diákok szeretete és személyre szabott fejlesztése a legjellemzőbb. Az osztályfőnöki munkaközösség vezetője. Kiváló személyes kapcsolatot épít diákjaival, minden téren támogatja fejlődésüket. Született pedagógus.

A szertár felszerelésének fejlesztésében szintén oroszlánrészt vállal. Fő érdeklődési területe a sejtbiológia, a genetika és az ember és szervezete. Kézikönyv-fejezetet írt, szakmai napokra, konferenciákra jár, a Szegedi Tudományegyetem által szervezett tanári képzéseken ad elő, kisfilmeket készít. Jelenléte, munkája, a természettudományokat tanító kollégák számára inspiráló példa.

1996-tól nyaranta ökotáborokat szervezett az iskola diákjainak különböző természetvédelmi területekre. 2021-ben sejttani tábort szervezett Gödöllőn. Diákjait laborlátogatásokra, természetvédelmi túrákra viszi, különböző versenyekre készíti fel, ahol sokszor sikeresen szerepelnek.    

Fazakas Andrea munkája révén a Deák Téri Evangélikus Gimnázium a Nemzeti Tudósképző Akadémia nevű biológia tehetséggondozó program bázisiskolájává lett. Ennek keretében havonta előadásokat és labor foglalkozásokat szervez a Komárom-Esztergom és Pest megye területéről érkező érdeklődő diákoknak.  Rendszeresen részt vesz ennek a programnak továbbképzésein.      

Tanárjelöltek mentoraként neveli a jövő tanári generációját. 2019 júliusban gyakorlatvezetőként részt vett a Nemzetközi Biológia Diákolimpia döntőjének lebonyolításában Szegeden. 2021-ben a Deák17 Galériával együttműködve Fakultatív fénytanórák címmel kisfilmeket forgatott, ezek a youtube-on is megtekinthetők.

Kiváló és eredményes tevékenységét az alábbi díjakkal ismerték el: a 2013 Bonis Bona-díj, 2013 Szent-Györgyi tanár, 2020 Kiváló Szent-Györgyi versenyfelkészítő tanár.

Fazakas Andrea soha nem lanyhuló lelkesedéssel és energiával végzett tanári munkájának méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.

Portréfilm Fazakas Andrea