Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Tölgyesné Kovács Katalin

Tölgyesné Kovács Katalin a szegedi egyetemen töltött öt év után került vissza alma materébe pályakezdő, biológia–kémia szakos pedagógusként. A tanári hivatásnak szentelt négy évtizede alatt végig a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium maradt a fő munkahelye. Évtizedeken át nyugdíjazásáig volt vezetője az iskola biológia–kémia munkaközösségének.

Tanárnő a diákjai nevelésében és tanításában mindig szigorú, következetes, precíz munkát végzett. Embersége és tanítványai iránti személyes odafigyelése még inkább hitelessé tette diákjai szemében mind a tanóráin, mind azokon kívül.

Azon kevesek közé tartozik, akik mindkét tárgyuk tanítását kimagasló módon végezték egész pályafutásuk alatt. Ezt támasztja alá tehetséggondozó tevékenysége, hiszen kémia- és biológiaversenyek széles spektrumán értek el országos szinten is szép eredményeket tanítványai. Számos tanítványa választotta az orvosi, állatorvosi, gyógyszerészi, a természettudományos (biológus, vegyész), a műszaki (mérnöki), illetve a tanári pályát is.

 A Zrínyi Gimnáziumban működő Arany János Tehetséggondozó Program révén folyamatosan részese volt a hátrányos helyzetű zalai tanulók kémia- és biológiatanításának.

Tölgyesné Kovács Katalin mindig fontosnak tartotta az általa tanított tárgyak aktualitásainak megismertetését. Rendszeres olvasója és használója volt a Középiskolai Kémiai Lapok, a Magyar Kémikusok Lapja, a Kémiai Panoráma, valamint A Kémia Tanítása c. folyóiratoknak. A diákok számára is befogadható írásokra felhívta figyelmüket, illetve az órai munkában és házi (szorgalmi) feladatok kapcsán is segítségül hívta azokat.

Megyei szaktanácsadóként mindig is nagy gondot fordított saját képzésére, valamint a kollégái ismereteinek bővítésére. Számos alkalommal tartott előadást, illetve publikált, feladatgyűjtemények szerzője, illetve kiadványok lektora.

Közel egy évtizeden át a felsőoktatásban is részt vett óraadó tanárként.

Szervezője és lebonyolítója megyei szinten meghirdetett tanfolyamoknak, amelyen a kémiából érettségizők a szóbelin előforduló kísérleteket tekinthetik meg, gyakorolhatják.

Kiváló és eredményes tanári tevékenységét minősíti számos díj:1997-ben Kitaibel Pál-Emlékplakett, 2012-ben Móra János-díj, 2013-ban a Gimnázium Legsikeresebb Tanára-díj,  2014-ben MOL Tehetséggondozásért-díj,  2014-ben Bonis Bona-díj, 2017-ben Hevesy György-díj, 2020-ban Zrínyi-emlékérem,  2021-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem.

A szakma iránti szeretete, alázata, elkötelezettsége évtizedek óta töretlen. Színvonalas tanári tevékenysége méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.


Tölgyesné Kovács Katalin portréfilmje