Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Hotziné Pócsi Anikó

Hotziné Pócsi Anikó egyetemi tanulmányait matematika, kémia és informatika szakon végezte és 1990 óta tanít a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban, ahol 2020-tól a biológia-kémia munkaközösség vezetője. Iskolája biológia-kémia tagozata országos hírű.

Tanárnő gimnáziumának egyik legmeghatározóbb egyénisége, akinek személyisége, szakértelme, lelkesedése, munkabírása és alázata mind a kollégái, mind a diákjai számára példaértékű.

Számára a tanítás nemcsak egy feladatkör, hanem a hivatása. Minden órára határtalan lelkesedéssel érkezik, a lelkesedése pedig mind a diákjait, mind a kollégáit motiválja. Tanítványainak nem csupán kimagasló szaktárgyi tudásával, hanem emberi értékrendszerével is utat mutat sokuknak követendő példát jelent. Keze alól sikeres orvosok, biológusok, vegyészek sora került ki.

Óráin a tanulók nemcsak elméleti oktatásban részesülnek, de rendszeresen végeznek kísérleteket is. Magas színvonalú munkájának bizonyítéka a diákjai kémia iránti határtalan lelkesedése és a rengeteg sikeres emelt szintű kémia érettségi vizsga.

Rendszeresen tart felvételi előkészítő foglalkozásokat a gimnáziumba kerülő leendő diákjainak. Ezen tevékenysége nemcsak a tananyag elméleti részének átadására, de különböző laborgyakorlatokra, kísérletek bemutatására is kiterjed. Aktív szerepet vállalt az iskolában működő AJTP programban résztvevő, hátrányos helyzetű, tehetséges diákok képzésében. Hetente tart versenyfelkészítő szakköröket, melynek eredményeképpen diákjai rendszeresen szerepelnek sikeresen szaktárgyi versenyeken.

Aktív szerepet vállal a különböző kémiaversenyek regionális fordulóinak szervezésében, illetve a feladatsorok javításában. A 2020-as Nemzeti Alaptantervnek megfelelő, középiskolásoknak szóló kémia tankönyvek elkészítésében is részt vett. Tagja a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány által indított Mobillabor program tanári csapatának, illetve az alapítvány még kidolgozás alatt álló diákmentor-programjának szervezésében, megvalósításában is részt vesz. Szaktanácsadói feladatokat lát el Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Számos díj mellett a 2013-ban kapott Bonis Bona-díj büszke tulajdonosa.

Hotziné Pócsi Anikó szakma iránti szeretete, alázata, elkötelezettsége évtizedek óta töretlen. Színvonalas tanári hivatása méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.

Portréfilm Hotziné Pócsi Anikó