Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Moróné Tapody Éva

Moróné Tapody Éva matematika-fizika szakos középiskolai tanár, Szegeden a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban tanított egész tanári pályája során. Több, mint négy évtizeden keresztül volt iskolája és a város meghatározó fizikatanára, munkaközösség-vezető, a fizikatanítás emblematikus alakja.

Tanítása során a tananyag feldolgozását csak kísérletre alapozva tudja a mai napig elképzelni. Lelkesedik az egyszerű, ötletes, tanulóbarát demonstrációkért. Oktatói tevékenységében tanóráit a diákok által végzett kísérletekkel kezdte. A tanórán kívüli iskolai kísérletező tevékenységébe is bevonta diákjait, eszközöket készített velük, valamint minden fizikához kötődő egyetemi, városi rendezvényen növendékei bevonásával vett részt. Legfontosabb célja volt tanári pályája során, hogy diákjai fizika iránti érdeklődését felkeltse.

Moróné Tapody Éva az örökifjú, örökké lelkesedő fizikatanárok egyike, aki iskolai tevékenységén kívül óriási energiákat fordít a fizika regionális és országos népszerűsítésére és a fizika tanítás ügyének előmozdítására. Kiemelkedő tanári egyénisége azonnal megmutatkozott, ha részesei lehettünk egy népszerűsítő előadásának.

Sokéves tanári tapasztalatának gyümölcseit nemcsak tanítványai vagy közvetlen kollégái élvezhették, hanem az egész fizikatanári társadalom. A fizika tanítást segítő általa létrehozott hírlevél rendszer nem csak információkat továbbít, hanem kapaszkodót jelent, folyamatos továbbképzést valósít meg a küldött segédanyagokon keresztül minden fizika tanárnak. A levelek szakmai tartalma mellett van más üzenetük is: a közösséghez tartozás megtartó élményét közvetítik. Ő nemcsak a tantermen belül, a tanítványok fejlődésében alkotott maradandót, hanem szívén viseli szeretett tantárgyának, a fizika oktatásának ügyét, és minden eszközzel azon dolgozik ma is, hogy ezt az ügyet hathatósan előremozdítsa.

A fizikatanárok legjelentősebb hazai fórumának, a Fizikatanári ankétoknak leglelkesebb népszerűsítője és szószólója, egyik szervezője. Meghatározó alakja, hajtóereje az országos tudománynépszerűsítő "nagyrendezvényeknek".

Moróné Tapody Éva a szakmai közélet olyan alakja, aki országos közösséget teremtett. Az általa összegyűjtött rendkívül gazdag módszertani, valamint szemléltető anyagot rendszerezte, beépítette saját munkájába és mindezt önzetlenül megosztja minden érdeklődőnek.

Eddigi munkásságát 2012-ben Ericsson-díjjal, 2019-ben Mikola Sándor-díjjal ismerték el.

Moróné Tapody Éva szakma iránti alázata, diákjainak szeretete követendő példa mindenki számára. Tevékenységének méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.

Portréfilm Moróné Tapody Éva