Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt biológia-kémia szakos tanárként végzett és 1995 óta tanít a Gödöllői Református Líceum Gimnáziumban. Ez alatt az idő alatt munkáját nagy hivatástudattal, lelkesen végezte, szakszerű magyarázatokkal, rendkívül ötletes feladatokkal, tanulmányi kirándulásokkal igyekezett felkelteni a diákok érdeklődését a természettudományok iránt és fejleszteni, erősíteni őket a természettudományos gondolkodásmódjuk kialakításában.

Tanítványai az országos versenyeken biológiából többször is az elsők között szerepeltek. Az órarendi órákon kívül mindig nagy gondot fordít a tehetséggondozásra, diákjait cikkírásra buzdítja és elősegíti diák pályamunkák készítését például a TUDOK konferenciára, Református Természettudományos Diák Konferenciákra.

Éves rendszerességgel szervez nyári biológia táborokat, szerkeszti a Gödöllői Református Líceum honlapján található biológia digitális tananyagot. Jelentős szerepet vállal tehetséges diákjai felkészítésében a biológia az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre. Tagja a Református Tehetséggondozó Alapítvány biológiát gondozó csoportjának, valamint a Szegedi Tudós Akadémia keretében, kolléganőjével Fazakas Andreával látja el Pest és Komárom-Esztergom megye biológia felé elkötelezett diákjainak tehetséggondozását. Ennek keretén belül neves előadókat hív meg, laborgyakorlatokból, feladatmegoldó alkalmakból és kutatóintézeti látogatásokból álló programokat szervez. Számos szakmai lapban publikál, könyveket, tankönyveket, tanítási segédleteket ír.

Fontosnak tartja az állandó tájékozódást, továbbképzést. 2006-2008 között a Nemzeti Tankönyvkiadónál a középiskolai biológia tankönyvek megújításában kapott szerepet. 2009-ben a középiskolai biológia tananyaghoz készített digitális tartalmakat, feladatokat szintén a Nemzeti Tankönyvkiadónak. 2016-tól részt vesz a TANTUdSZ kortárstanításon alapuló egészségvédelmi programban. Két feladatgyűjteménye jelent meg a Mozaik Kiadónál. Részt vett a NAT2020 kompatibilis Biológia Tankönyv megírásában is. 2016-ban két cikket is írt az Élet és Tudomány hetilap EDUVITAL rovatába. 2008 óta az OKTV versenybizottság tagjaként vesz részt a feladatok írásában és javításában.

Horváth Zsolt munkássága, a biológia oktatása terén elért eredményei, a tehetséggondozásban kifejtett tevékenysége kapcsán méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére. 


Horváth Zsolt portréfilmje