Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Sarka Lajos

Sarka Lajos 2011 óta a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, az iskola természettudományos munkaközösségének aktív és megbecsült tagja. Szakmai munkáját kiemelkedő színvonalon végzi, óráit precizitás, változatos tanítási módszerek alkalmazása, és jó hangulat jellemzi. Szívügye a kémia tantárgy megszerettetése, népszerűsítése, emellett iskolai és iskolán kívüli rendezvények szervezésében is aktívan részt vesz, illetve kimagasló minőségű tehetséggondozó munkája is jelentős. Tanítványai OKTV és egyéb versenyeken való szereplésükkel és egyetemi felvételükkel bizonyították kiemelkedő szakmai munkáját.

1981 óta a TIT Jurányi Lajos Egyesület tagja, aminek munkájának keretében számos ismeretterjesztő előadást tartott. Szakfelügyelőként, majd megyei kémia szaktanácsadóként kiemelt feladatának tekintette a kollégák rendszeres tájékoztatását és a tehetséggondozás megszervezését. 2015-16-ban számos gimnáziumi kémia tankönyv (OFI) szakmai szakértői feladataival bízták meg.

Főiskolai docensként a kémia módszertan oktatása volt a fő feladata. Több tanítványa vett részt OTDK-n. A Nyíregyházi Főiskola labor és előadók adta lehetőségeket kihasználva „Önképzőkör foglalkozásokat” szervezett a megye tanulói számára, ahol kollégáival a tanulók tehetségének kibontakoztatásához járultak hozzá.

1989-2020 között általános iskolás tanulók számára városi és területi versenyt szervezett, és 1987 óta 31 alkalommal szervezte meg a „Kémia-fizika szaktábort”, aminek keretében alkalmanként 20-40 általános ill. középiskolai tanuló hallgatott előadásokat főiskolai oktatóktól és végzett laboratóriumi gyakorlatokat a vezetésükkel. A foglalkozásokon előadóként és gyakorlatvezetőként maga is részt vett.

A „Kutatók éjszakája” keretében minden évben kísérleti bemutatót tart, előadásait alkalmanként több százan kísérték figyelemmel. A tanár kollégák számára szervezett továbbképzések, mint a „Kémiatanárok Országos Konferenciája” aktív résztvevője. A „Science on Stage” nemzetközi konferencián önálló standdal és fizikus kollégájával kísérleti bemutatóval vett részt 2016-ban és 2018-ban.

Szakmai munkáját több kitüntetéssel is jutalmazták, ezek között vannak a 1989 MN Minisztertanácsa Kiváló Munkáért Kitüntető Jelvény, 1991 Vezető pedagógus, 1995 TIT Aranykoszorús Jelvény, 2018 „Kiváló Felkészítő-Tehetséggondozó Tanár Díj POK Nyíregyháza”, 2019 Kiemelkedő oktató-nevelő munkáért az Eötvös Gyakorlóiskola Nevelőtestülete „Eötvös Arany Emlékérem” díja is.

Kiemelkedő munkája alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.

 

Sarka Lajos portréfilmje