Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Fodor Erika

Fodor Erika 1972-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kémia-fizika szakán.

Érdeklődése, pályafutása kezdetétól iskolán kívüli tevékenységekre is sarkallta. Az MTA Természettudományos Albizottságában az oktatás modernizálásáért, diákbaráttá tételéért dolgozott, miközben a budapesti József Attila Gimnáziumban osztályfőnökként tanított.  Részt vett olyan tankönyvek írásában, amelyek már akkor tanulói aktívitásra, felfedeztető tanulói kísérletekre épültek.

 A tanítást 1995-től az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban, mint kémia vezetőtanár folytatta. Kreatívan továbbfejlesztette, egyéniségével kiegészítette, amit addig professzoroktól, kollégáktól (pl. Kajtár Márton, dr. Szántay Csabáné) tanult. Jó érzéke van a diákok érdeklődésének felkeltésére. Így születtek meg, tanítványai segítségével is a meglepő, látványos, gondolatébresztő tanulói kísérletek mellett, mesék, krimik, plakátok, játékok a kémia órákon. Újszerű módszerei, a praktikus, szaktantermet nem igénylő eszközök, kísérletek, az Apró Csodák, felkeltették a szakma figyelmét. (Kémiatanári Ankétok, továbbképzések tucatjai, Európai Kémiatanári Konferenciák, Science on Stage Fesztiválok határon túli tanárok) 

HunDidac Nagydíjat és Magyar Innovációs Díjat elnyert Legyél Te is Felfedező készletével még az emeltszintű érettségi kísérletei is elvégezhetők. A Készlet ott van jó néhány iskolában, de ami fontosabb, a szokatlan, motiváló, a hagyományosnál ötvenszer kevesebb vegyszert használó módszert tanítják a leendő tanároknak, ezzel is lehetővé téve azt, hogy még a legkisebb faluban is ámulhassanak a gyerekek az anyag változásának csodáin.

A tanárjelölteknek is igyekezett átadni igényességét, holisztikus szemléletét, a diákokkal történő együtt munkálkodás örömét.

Tanítványai jól szerepeltek a különböző versenyeken. Két nyolcadikos kutatódiákja, az MTA-n és Brüsszelben is bemutathatta kutatást indító meglepő kísérletét. Tankönyvek, jegyzetek társszerzője, számos cikk írója.

Ma tiszteletbeli elnöke a Kutató Tanárok Országos Szövetségének, dolgozik az SonS szervezőbizottságában, neves versenyek zsűrijében, a MATEHETSZ-ben.
Érdeklődése, lelkesedése, a fiatal kémia tanárok segítése, a természettudományos oktatás iránt töretlen.

Elismeréseiből kiemelendők az Apáczai Csere János-díj, a CENTA Pro Educanda Juventute-díj.

Sokszínű, alkotó értelmiségi életpályája sikerei alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.

 

Fodor Erika portréfilmje