Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Pápai Gyuláné
Pápai Gyula

Pápai Gyuláné és Pápai Gyula 1967-ben kerültek friss diplomás matematika-fizika szakos tanárként a fertődi Általános Iskolába. Pályakezdő pedagógusként nagy lelkesedéssel kezdték meg munkájukat. Rövid idő alatt több új pályakezdő kollégájukkal együtt az iskola motorjaivá váltak. 

Az iskolavezetés támogatásával hamarosan megkezdték az akkor még újnak számító szaktantermi rendszer megtervezését, kiépítését iskolájukban.  Ez a változtatás lehetővé tette, hogy iskolájuk bekapcsolódhatott az új oktatási módszerek kidolgozásába, az új fizika tanterv és tankönyv fejlesztésébe és kipróbálásába.

Ebben nagy szerepe volt Pápai Gyulánénak, aki egy új tankönyv megírásában is részt vett. Később szakfelügyelőként is segítette az új módszerek, kutatási eredmények megvalósítását az egyes intézményekben.

A házaspár nagyon fontosnak tartotta a tehetséges gyerekek fejlődését. Tanítványaik kimagasló eredményeket értek el a Jedlik Ányos Országos Általános Iskolai Fizikaverseny országos döntőjében, az Öveges fizikaversenyen.

Tapasztalatuk gyarapodásával felkérték őket versenyek szervezésére. Mindketten bekapcsolódtak az Öveges, a Jedlik országos fizikaversenyek feladatkitűzői, javítói, szervezői munkáiba.

Pápai Gyula 1991-től matematika-fizika-filozófia szakos tanárként a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban tanított. Évtizedeken keresztül volt házigazdája a Mikola és a Vermes országos, illetve nemzetközi középiskolás fizikaversenyeknek. A kísérleti feladatokhoz maga készítette az eszközöket, szervezte a versenyt, kiadványt szerkesztett.

A szakköri munkán túl kötelességüknek érezték a gyerekek szabadidős tevékenységeinek segítését is. Igazi nevelőik, barátaik voltak tanítványaiknak. Egész pályájuk során nagy gondot fordítottak saját maguk folyamatos szakmai továbbképzésére is.

Fizika tanári ankétokon, természettudományos szabadegyetemi kurzusokon frissítették tudásukat, megismerve a legújabb kutatási eredményeket, amelyeket igyekeztek hasznosítani mindennapi munkájuk során. Életútjuk, hivatástudatuk, a pálya iránti mély elkötelezettségük, emberségük és elhivatottságuk igazi példa lehet a mai pedagógusok számára is. Pedagógiai munkájuk jelentősen hozzájárult és napjainkban is hozzájárul a fizika tantárgy népszerűsítéséhez, megszerettetéséhez a középiskolások körében.

A fentiek alapján Pápai Gyula és Pápai Gyuláné messzemenően méltók a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.

 

Pápai Gyuláné és Pápai Gyula portréfilmje