Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Dr. Franyó István

Dr. Franyó István 1970-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán biológia-kémia szakos középiskolai tanárként. 1970 szeptemberétől a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanára lett. A közoktatásban végzett munkáját követően az Országos Pedagógia Intézet, majd az Országos Közoktatási Intézet munkatársa volt nyugdíjazásáig.

Már az egyetemi évei alatt széles körben érdekelték a természettudományok oktatásának integrált lehetőségei. Tanári munkája mellett négy tanéven keresztül az Országos Pedagógiai Intézet Biológiai Tanszékének megbízásából külső munkatársként részt vehetett "A természet -tudományok összevont tanítása" című kutatásban. Doktori disszertációját 1978-ban az ELTE Természettudományi Karán védett meg summa cum laude minősítéssel.

A továbbiakban tanári munkáját még évekig kísérleti tanításokkal a budapesti Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Gimnáziumban végezte. Tanítványai közül számos orvost, kutató biológust és biológia tanárt indított el pályájuk felé.

Az Országos Pedagógiai Intézet tantárgypedagógiai kutatással foglalkozó biológus munkatársaként is rendszeresen rész vett a kísérleti tanítások gyakorlatában. Ennek folyamán tapasztalatait felhasználva állította össze az általános iskolai biológia tananyagát tartalmazó tantervet, majd ennek alapján írta meg az egyes évfolyamok tankönyvét és munkafüzetét.

Az elmúlt évtizedek közoktatásában a biológia tanításának egyik meghatározó nagysága volt. Életútja a kezdő szaktanártól a kutató és alkotó pedagógusig ívelt. Széleskörű érdeklődése a természettudományok tanításának minden területére kiterjedt a biológiától a fizikáig, az óvodától a középiskoláig. Mégis számára a legkedvesebb és a legalaposabban művelt és ismert terület az általános iskolai biológiatanítás volt. Ezen a területen hatalmas munkát végzett a tantárgy megújításában, a tantervek és a tankönyvek írásában, a tanárok továbbképzésében, az új tanítási módszerek elterjesztésében. Mindezt hosszú évek során, mégis kitartó lelkesedéssel és végtelen szerénységgel tette. Egész magatartására a szeretetteljes segítő készség volt jellemző, bármelyik tanítványa vagy munkatársa fordult hozzá kéréssel mindig előzékenyen és viszonzást nem várva teljesítette.

Dr. Franyó István ebben az esztendőben tölti be szakmai életútjának 50. évét. Mindezek alapján mind a természettudományok területén elért tanítási és kutatási életműve, mind gyermekszeretete és példamutató magatartása feltétlenül érdemessé teszi a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.

 

Dr. Franyó István portréfilm