Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Farkas László

Farkas László matematika és fizika tanárként közel 28 éve tanít a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban. Munkaközösség-vezető, szaktanácsadó, mesterpedagógus.  Neve jól ismert országos szinten is a kollégák körében.

Szűnni nem akaró lelkesedéssel, energia-befektetéssel gondozza és ápolja a vajdás diákok tehetségét, szabadidejében, a szünidőben is foglalkozik velük. Farkas Tanár Úr által 35 éve elindított természettudományos tehetséggondozó programjában több mint 2000 diák vett részt.

Tehetséggondozó munkája kiemelkedő, diákjai rendszeresen, eredményesen vesznek részt különböző fizikaversenyeken. Tanítványai közül többen értek el rangos helyezést az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén, az OKTV-ken és egyéb rangos hazai versenyeken (pl. Szilárd, Mikola, Öveges, KÖMAL). Szaktanári és szakkörvezetői munkájának eredményességét mutatja, hogy az általa felkészített diákjai Ausztráliában, Dél-Koreában, Tunéziában, Romániában versenyeztek sikeresen a magyar fizikus csapat tagjaként.

Azon túl, hogy a tanulóit versenyezteti, versenyszervező is. Nevéhez fűződik a keszthelyi Newton Kupa komplex természettudományi verseny elindítása, amelyet több mint negyedszázada minden évben megrendezésre kerül. Több éve helyi szervezője a Magyar Nukleáris Társaság keszthelyi nukleáris szaktáborának. Aktív munkát végzett az Országos Fizikatanári Ankétok előkészítésében, lebonyolításában. Munkájával, melyet az ELFT tagjaként, illetve 16 éven keresztül a középiskolai tanári szakcsoport vezetőségi tagjaként végzett, hozzájárult a hazai fizikaoktatás fejlődéséhez.

Tudásmegosztó tevékenysége is példaértékű, szaktanácsadóként ismereteit előadások tartásával, helyi és országos lapokban való publikálással osztja meg. Hozzáférhető hasznos digitális tudástárat gyűjtött össze. Rendszeresen részt vesz és rendezvényeket szervez a fizika neves napjain: a Fizika Éve (2005), az Atommag Centenáriumi Éve (2011), Fénystaféta (2015), Foucault Napok, Eötvös100 (2019), Kutatók Éjszakája, Múzeumok Éjszakája.

Eddigi munkáját már több díjjal is elismerték: 2001 Marx György Vándorplakett, 2002 Ericsson-díj, 2003 Zalai Pedagógus-díj, 2007 Mikola-díj, 2009 Pro Progressio-díj, 2012 Mol Mester-M – díj, 2013 Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért-díj, 2016 MTA Pedagógus Kutatói Pályadíj, 2020 Delfin-díj.

Farkas László szerteágazó tevékenysége, embersége példaértékű, így teljes szakmai életútját koronázza meg a Rátz Tanár Úr Életműdíj.

 

Farkas László portréfilm