Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Dobóné Dr. Tarai Éva

Dobóné Dr. Tarai Éva kémia-biológia szakos tanár diplomája megszerzését követően közel 27 év általános iskolai oktatást követően került 2011-ben a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba. Közoktatásban végzett kiemelkedő munkája mellett, aktív kutatómunkát is végez. Doktori címét 2009-ben védte meg a kémiai fogalmakhoz kapcsolódó tévképzetek kutatása témában. 2016 óta kutatótanár.

Kivételes képességű, felkészültségű és szorgalmú tanár, aki maximálisan tudja a kémia oktatás kutatásának eredményeit beépíteni, felhasználni, gyümölcsöztetni napi tanári munkájában is. Újszerű kísérleti technikák kidolgozása, a Mazur-féle társtanítás módszerének hazai bevezetése csak ízelítő sokrétű innovációs munkájából.

Tehetséggondozó munkája példaértékű. Az általa felkészített diákok számos jó helyezést és különdíjat értek el szakmai versenyeken. Természettudományos szaktábort szervez kollégáival a kémia tagozatos diákok számára, diákjai kezdeményezésével megalakította és hagyományt teremtett a Kémiai Önképzőkörrel, ami azóta is népszerű terepe a tanórán kívüli tehetséggondozásnak. Együttműködnek a Dornoch Academy diákjaival és tanárukkal (Skócia), közös projekteken dolgoznak.

Száznál több publikáció, szakmai közösségi megnyilvánulás, idegen nyelvű folyóirat-cikk megalkotója. Könyvek szerzője és társ szerzője, tanulói munkafüzet és hozzájuk tartozó tanári segédletek összeállítója.

Eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak. A Science in School és a Journal of Chemical Education cikkei ötletadók voltak több önképzőköri projektnek, amelyek tovább fejlesztésével díjnyertes publikációk születtek.

A Kémiatanári, Neveléstudományi, Pedagógiai konferenciákon előadásokat tart. Tapasztalatairól a kerületi és iskolai munkaközösség számára előadásokat és workshopokat szervez. A Science on Stage két hazai válogatóján (debreceni, szegedi) díjat nyert és a magyar delegáció tagjaként részt vett a European Science on Stage rendezvényein Debrecenben és Cascaisban (Portugália). Az ELTE kémiatanár szakos hallgatói számára rendszeresen tart bemutató órákat, terepgyakorlatokat.

Szakmai munkáját több díjjal is jutalmazták. 1987-ben Miniszteri dicséret-ben részesült. 2004-ben és 2016-ban „Az év pedagógusa” címet nyerte el. 2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíját kapta. 

Dobóné Dr. Tarai Éva sokoldalú, kiemelkedő munkája alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.

Dobóné Dr. Tarai Éva portréfilm