Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Légrádi Imre

 1956 nyarán kapott középiskolai tanári oklevelet, annak arany "változatát" 2006-ban vehette át. Csornán kezdett tanítani, majd a soproni Kellner Sándor Általános Iskolába került, ahonnan 1960-ban helyezték át a Széchenyi István Gimnáziumba, ahol 43 éven át kimagasló szinten oktatta a fizikát és a matematikát. Nyugállományba vonulását követően az érettségire felkészítő fakultatív fizikaórák megtartásával bízták meg. Volt megyei szakfelügyelő, szaktanácsadó, igazgatóhelyettes, de több mint 50 éven át szaktárgyai tanítását tartotta elsődleges feladatának. Pedagógiai módszerének legfőbb jellemzője az érdeklődést felkeltő kísérletek bemutatása, és az abból levonható következtetések lefordítása a hétköznapok világára. Nagyon sok kísérleti eszközt tervezett és kivitelezett az egyszerűbbtől a legmodernebbig. Például a Planck-féle állandó meghatározására maga állított elő integrált áramkörös erősítőt, illetve a radioaktív bomlással kapcsolatos mérések kiértékeléséhez maga készített számítógépes programot. Nagy szerepe van soproni szervezésű országos és nemzetközi fizikaversenyek (Mikola, Vermes, Fényes) elindításában, szervezésében.

 Légrádi Imre nemcsak nagyszerű kísérleti fizikus, hanem kiváló elméleti szakember is. Ezt igazolja az a közel 40 cikke, tanulmánya, amelyek a Fizikai Szemlében, a Fizika Tanításában, illetve a KÖMAL-ban jelentek meg az elmúlt évtizedekben. Tankönyvek, feladatgyűjtemények írásában is részt vett. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny fizika szakbizottságának 25 éve tagja. A Középiskolai Matematikai Lapokban, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, a Mikola Sándor Tehetségkutató Versenyen kitűzött szellemes, színvonalas feladatain a középiskolai tanulók ezrei bizonyíthatták tudásukat. A Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaságnak 25 éve tagja, ahol előadásokat is tart. Munkásságát több díjjal is elismerték, ezek közül néhány: Mikola Sándor Díj, Apáczai Csere János Díj, Szilárd Leó Díj.