Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Zsúdel László

  1944-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadna községben született, Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos diplomát. 1968 óta tanít a Miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. 1996-tól a fizika-munkaközösség vezetője volt, 1981-től kezdve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gimnáziumi pedagógiai felügyelő, majd fizika-szaktanácsadó, közoktatási szakértő. 1981-ben egyetemi doktori címet szerzett. 1990-ben angol nyelvből nyelvvizsgát tett. Tagja volt a Nagy László és a Törő Gábor megyei fizikaversenyek zsűrijének. Részt vesz az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Fizika Tantárgyi Bizottságában, és a Mikola Sándor Fizikaverseny bizottságában is.

  A közel négy évtizedes középiskolai tanári tevékenységét a fizika megszerettetése, a tanítványok felkészítése fizikaversenyekre, az önképzés és tanártársainak képzése, a fizikaoktatás problémáinak feltárása és orvoslása, a mindenkori segítségnyújtásra való hajlam hatja át. Több tanítványa végzett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken az első 10 hely valamelyikén, tanítványai tagjai voltak a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiai csapatnak. Jártas a külföldi módszertani szakirodalomban is, több mint 40 cikke jelent meg módszertani és ismeretterjesztő folyóiratokban. Publikációi közül kiemelkedő a "Videotechnika a fizika tanításában" című könyve. Rendszeresen tart módszertani témájú előadásokat. Jól ismertek az ELTE Videostúdiójában készített Fizikai kísérletek című videosorozat általa szerkesztett kazettái. 1996 óta tagja az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő American Association of Physics Teachers-nek. Jelentős tevékenységet végez és végzett az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban (a megyei csoport titkára, főtitkárhelyettes, szakcsoport-elnök, vezetőségi tag), valamint a Magyar Nukleáris Társaság Tanári Tagozatában. Eredményes tevékenységét kitüntetései is jelzik (Mikola-díj, Kiváló Munkáért Kitüntetés, Kiváló Újító, Vermes-díj, Vándorplakett, Vermes Miklós Életműdíj). Számos külföldi tanulmányúton, továbbképzésen és konferencián vett részt, képviselve a magyar fizikatanárokat. Néhány éve a fizikának egy sajátos területével is foglalkozik. Biofizikai tankönyvet írt, amely különösen jól használható az egészségügyi szakközépiskolákban.