Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Antal-Szalmás Lajosné

  Dr. Antal-Szalmás Lajosné nyugalmazott kémiatanár, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma kémiatanára, majd vezetőtanára volt közel harminc esztendeig. Nyugállományba vonulását követően a Református Gimnáziumban óraadóként tevékenykedett.
   Tehetséggondozói tevékenysége mintaértékű és kimagasló. Ezt igazolják diákjai versenyeken elért kiváló eredményei. Több tanítványa is előkelő helyezést ért el az országos tanulmányi versenyeken. Minden évben volt országos döntős tanulója az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen is. Diákjai a KÖKÉL-ben közölt feladatok rendszeres beküldői és kiemelkedő megoldói voltak.
   Segítőkészsége, lelkiismeretes, odaadó munkája kollégáit is elbűvölte. Szívesen gondozta a pályakezdő pedagógusok útkeresését, tanácsaival, példamutatásával segítve őket a szakma elsajátításában.
   Felkészültsége és emberi tulajdonságai alapján nem véletlen, hogy pedagógiai, nevelő-oktató munkájának az eredményessége nemcsak a gimnáziumon belül, de országos szinten is jelentős.
   Pályájának egyik fő területe szakvezetőként a tanárképzés. 26 év alatt közel 250 tanárjelölt pályakezdését segítette. Nevéhez is fűződik a kémia-fizika tagozatos osztályok tematikájának kidolgozása, összeállítása. A fakultációra történő áttéréskor további új tanterv készítésében vett részt. Ennek jegyében több továbbképzést tartott kollégáinak.
   Rendszeresen publikált a Kémia Tanítása folyóiratban, több szakmai írása jelent meg a Kossuth Lajos Tudományegyetem, Kémia Szakmódszertan gondozásában megjelent Módszerek és Eljárások sorozatban.
   Kiemelkedő szakmai munkáját, elkötelezettségét az Oktatási Minisztérium elismerő oklevelével, a Magyar Kémikusok Egyesülete Oktatási Bizottsága elismerő oklevelével és Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerték el.
   Dr. Antal-Szalmás Lajosné emberi tulajdonságai, szakmai munkája és kiváló tehetséggondozói tevékenysége alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.