Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Pálfalvi Józsefné

   Dr. Pálfalvi Józsefné 1963-ban szerzett matematika - fizika szakos középiskolai tanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az egyetem elvégzése után tanított több budapesti gimnáziumban, hosszabb ideig a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és Veres Pálné Gimnáziumban. 1975-től az ELTE Tanárképző Főiskola Matematikai Tanszékének adjunktusa, főiskola docense, 1989-től 2005-ig a matematikai tanszék vezetője. A főiskolai oktatás mellett továbbra is tanított középiskolákban főállásban vagy óraadóként, összesen 32 évet.

   Több évtizedes szakmai életútjának minden állomását Varga Tamás koncepciójának átörökítése jellemzi, doktori disszertációja is a felfedeztető tanulás lehetőségeiről szól. Egyetemi tanárként és tanszékvezetőként a matematikatanárok szakmai-módszertani felkészítésében is Varga Tamás szellemi örökségének továbbadása jellemzi. 1989 óta ő szervezi és vezeti az évente hagyományosan megrendezett Varga Tamás Módszertani Napok Konferenciát, neves hazai és külföldi szakemberek előadásaival.

   Oktatói tevékenysége mellett előadásokat, továbbképzéseket tart, számos szakcikket jelentetett meg, tankönyveket, tanterveket, tanulmányokat lektorált. Rendszeres résztvevője a Rátz László Vándorgyűlésnek, ahol több alkalommal tartott előadásokat, vezetett feladatmegoldó szemináriumokat.

   Több tanítványa ért el kiváló eredményt az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, az Arany Dániel Matematikaversenyen. Nem elhanyagolható, hogy 4 unokája közül 3 rendszeres résztvevője volt a Bátaszéki, Zrínyi, Kalmár, Kenguru általános iskolás matematikaversenyek országos döntőinek, akik több alkalommal is első helyezést értek el.

   Eddigi munkáját több kitüntetéssel ismerték el, többek között 1978-ban Beke Manó - díj 2. fokozatát, 2005-ben az 1. fokozatát kapta meg. Dr. Pálfalvi Józsefné a magyar matematikatanítás kiemelkedő alakja. A munkatársai által tisztelt és elismert, nagy felkészültségű, rendkívül szerény kolléganő nagy ívű szakmai munkájának méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.