Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

†Dr. Kánitz József

  Dr. Kánitz József közel 50 éves földrajz-biológia szakos tanári pályájából 1977-től nyugállományba vonulásáig volt a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium biológia szakvezető tanára, egy évtizeden keresztül igazgatója. 1985-ben szerezte meg doktori címét.

   Az elmúlt több mint három évtizedben rendkívül odaadó, eredményes munkát végzett tanári és iskolaszervező tevékenysége során. Nemcsak a biológia tudományát népszerűsítette, hanem az iskolai feladatokból is kivette a részét. Munkája kiemelkedő eredménye iskolájában a természettudományos osztály megszervezése.

   Kiemelt figyelmet fordított a tehetséges diákok támogatására, tudásuk gyarapítására. Mindig fontosnak tartotta a tehetséggondozást, ennek szellemében úgy készítette fel diákjait a különböző országos versenyekre, hogy kiemelkedő eredmények születhessenek. Tanítványaira komoly hatással volt személyisége, szakmai tudása, lényeglátásra, tudatosságra nevelte őket. Rendkívül eredményes volt az a törekvése, hogy tanítványaiban kialakítsa a tantárgy iránti érdeklődést, szeretetet. A tanítás mellett szakmai, pedagógiai, vezetői továbbképzések szervezője, előadója, résztvevője volt.

   A szakma mellett természetszeretetre és annak védelmére nevelte diákjait. Elhivatottsága és hihetetlen munkabírása miatt nemcsak a diákság, hanem a szülők és kollégák elismerését is magáénak tudhatja. Az iskolai közélet jelenleg is aktív tagja.

   Több feladatgyűjtemény, szakcikk írója. 1980-1992 között a SZOTE Általános Orvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar felvételi előkészítők biológiatanára, a felvételi bizottságok tagja. Több mint három évtizede -jelenleg is- érettségi elnök. Szakvezető tanárként messzemenőkig segítette, támogatta a tanári pályára készülő tanárjelölt hallgatókat.

   Dr. Kánitz József sokoldalú, kiemelkedő munkája, emberi tulajdonságai és értékei alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.