Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Kovács István

Kovács István 1981-ben végzett a József Attila Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakán. Első munkahelye a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium volt. 1989-ben az akkori Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába került Szegedre matematika szakvezető tanárnak, azóta is itt dolgozik. 2001 óta igazgatóhelyettes, 2004-ben közoktatás-vezetői képesítést szerzett.

A matematikatanítás irányába mélységesen elkötelezett, folyamatosan képzi magát szervezett formában és autodidakta módon egyaránt. Hosszú pályafutása során sokféle tanulócsoportot tanított. Minden képességű diákjához megtalálta a megfelelő módszert, szívesen és sikerrel alkalmazza a felfedeztetés módszertani eszközeit.

Diákjai szeretik kedves, humoros, barátságos, megértő ugyanakkor kellően szigorú tanáregyéniségét. Végzés után is gyakran visszajárnak hozzá tanácsért vagy „csak úgy”.

Órái szellemi élményt jelentenek tanítványainak. Egyénekre koncentrálva oktat. A felzárkóztatás eszköztárát alkalmazva a gyenge tanulókból is kihozza a lehető legtöbbet. Kiemelkedően tehetséges diákjainak biztosítja az egyéni tovább fejlődés lehetőségeit is. Ösztönzi a jó matematikai képességű tanulóit szaktárgyi versenyeken, pályázatokon, tanítványai közül sokan küldik be a Középiskolai Matematikai Lapok feladatainak megoldásait. Rendszeresen vannak Arany Dániel verseny és Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntősei.

Mentorként, szakvezető tanárként egyetemi hallgatókkal is foglalkozik. Nem erőszakolja rájuk a módszereit, feltárja a lehetőségeket, rájuk bízza a választást, majd kellő kollegialitással értékelik a tapasztaltakat. Sok kiváló matematikatanár kezdte a pályáját Kovács tanár úr keze alatt. Pályakezdő kollégái is bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsokért, segítő ötletekért.

"Lépcsők az egyetemre" címmel feladatgyűjteményt készített, A "Sokszínű matematika" tankönyvsorozat és feladatgyűjtemények egyik társszerzője. Élete a pedagógus hivatás szeretetéről, a kiegyensúlyozott, ambiciózus generációk neveléséről szól. Munkája elismeréseként 2005-ben Ericsson díjat kapott. A matematikatanári közélet ismert és elismert szereplője.

Kovács István emberi tulajdonságai, a matematikatanítás iránti töretlen elköteleződése, hosszú, eredményes pályafutása, sokrétű tanári munkája alapján érdemes a Rátz Tanár Úr Életműdíjra. 

 

Kovács István portréfilmje