Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Csahóczi Erzsébet

Csahóczi Erzsébet 1975-ben végzett matematika- fizika szakon. Aktív pályafutásának utolsó 20 évét az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában töltötte.

Ügyszeretete, lelkesedése, kreativitása, gyermekközpontúsága, precizitása, kedves személyisége jelentős megbecsülést váltott ki tanítványaiban, kollégáiban, a szülőkben, az egyetemi oktatókban és hallgatókban egyaránt.

Szakmai munkájában mindig igyekezett a különböző képességű gyerekekkel differenciáltan foglalkozni. Jól és lassabban haladó gyerekek mindannyian valami nagyon szépet és a gondolkodás egy életre emlékezetes örömét kapták tőle. Ő tényleg el tudja érni, hogy a gyerekek alkotó módon gondolkozzanak. A felfedeztető matematikatanítás nagyon nagy képviselője. Egy életet eltöltött a gyerekek szeretetével, emberségük fejlesztésével, tudásuk növelésével.

Életművét végigkíséri a tananyagfejlesztő, tankönyvíró tevékenység. Fáradhatatlan újító törekvései mind a módszertan, mind a tananyagfejlesztés, tankönyvírás területén országos jelentőségűek. Mint gyakorlatvezető tanár, pedagógusjelöltek százait segítette első lépéseikben, életre szóló példát adva hivatásgyakorlásból.

Munkáját számtalan nemzetközi szakmai csoport is nagyra értékelte. Munkássága nélkül, mind a matematikatanítás ügye, mind pedig a tanító és tanárképzés, és általa a működő pedagógusok szakmai színvonala szegényebb lenne.

Számos alkalommal tartott előadást országos szintű szakmai fórumokon: matematikatanárok Rácz László Vándorgyűlése, Varga Tamás Napok, Matematikatanárok nyári egyeteme, Gyakorló iskolák konferenciája, ELTE TÓK Tanítók klubja. Megyei pedagógiai-módszertani intézetek és iskolai munkaközösségek meghívására szerte az országban igen sikeres módszertani előadásokat tartott, szerzőként bemutatta az új tankönyveket.

Rendszeresen tanított nyári országos tehetséggondozó táborokban, ahova kollégák, később tanárszakos hallgatók is jártak tapasztalatokat szerezni a tehetséggondozó munkában (TIT matematika tábor, MaMuT tábor).

Eredményes és szerteágazó munkásságát – számos kitüntetés mellett – 1991-ben Beke Manó -díjjal, 2008-ban Varga Tamás-díjjal, 2011-ben Ericsson-díjjal ismerték el.

A tanárnő soha nem lanyhuló lelkesedéssel és energiával végzett tanári munkájának méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.

Csahóczi Erzsébet portréfilmje