Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

†Plósz Katalin

 1962-ben szerzett középiskolai tanári oklevelet matematika-fizika szakon, majd a budapesti Katolikus Diákotthonban kapott állást. Tíz évig tanított a debreceni Svetits Katolikus Gimnáziumban, majd 1985 óta nyugdíjazásáig a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium tanára volt.

 Mindkét iskolájában szertár és előadóterem kialakításával, eszközök fejlesztésével segítette a tanulókísérlet bevezetését az oktatásba. Tanítványait is bevonta a szertárfejlesztésbe. Évtizedeken át vezetett szakkört, neves fizikus előadókat hívott az iskolába. Rendszeresen kísérte diákjait tudományos előadásokra, küldte őket a Fizikai Tanulói Ankétokra, megyei és országos versenyekre. Az ATOMKI diákpályázatain 1980 és 1995 között több mint 100 tanulója vitte el az első és második díjat. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1991-ben ünnepelte centenáriumát. Ebből az alkalomból mutatta be Plósz Katalin az iskola tulajdonában lévő Eötvös leveleket, és megkezdte azok feldolgozását. Évről-évre több anyag gyűlt össze, 1998-ban már 20 tablóból álló gyűjtemény készült el, amely a következő években bejárta az ország középiskoláit. Plósz Katalin életművet alkotott, egész életét a tanításnak és a nevelésnek szentelte.