Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

Dr. Pintér Lajos és Pintér Lajosné

  Dr. Pintér Lajos 1951-1999-ig a Szegedi Tudományegyetem Analízis Tanszékének oktatója (aspiráns, tanársegéd, adjunktus, majd docens). 1956-1959-ig a makói József Attila Gimnázium tanára. Kandidátusi fokozatot szerzett 1961-ben. A Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott docense 1999-2005 között óraadó, 2005-től címzetes egyetemi tanár. Egyetemi oktatóként több mint 40 éve vezeti a megyei középiskolai (olimpiai) szakkört, de tankönyvei, tanároknak és diákoknak írt cikkei révén pályája során végig országosan meghatározó személyisége volt - és ma is az - a középiskolai matematikai tehetséggondozásnak. Legendásak a Rátz László Vándorgyűléseken és a kétévente Nagykanizsán megrendezésre kerülő módszertani konferenciákon tartott előadásai. Tíznél több módszertani jellegű cikke, tanulmánya, dolgozata jelent meg. Pintér Lajos egyik alapítója a Polygon című, a Bolyai Intézet gondozásában megjelenő szakmódszertani folyóiratnak és a Polygon Kiadónak. Jelenleg is a lap szerkesztőbizottságának egyik elnöke, a tanároknak szóló feladatrovat gondozója és aktív szerző. Világversenyeken is számos tanítványa ért el dobogós helyezést. Elismerései: Beke Manó Díj II. fokozat (1967.), Kiváló Munkáért (1978.), Kiváló Munkáért (1989.), Kiváló Pedagógus (1991.), Beke Manó Díj I. fokozat (1993.), Apáczai Csere János Díj (1995.), Pedagógus Szolgálati Emlékérem (1999.), Eötvös Díj (1999.)

  Pintér Lajosné 1955-ben szerzett matematika-fizika szakos diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen. A diploma átvétele után 1964-ig a makói Bartók Béla Általános Iskolában, majd 1964-től a szegedi Rózsa Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában tanított matematikát és fizikát. A JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba 1971-ben került, ahol nyugdíjba vonulásáig, 1996-ig dolgozott. Jelentős szerepe volt abban, hogy a szegedi Ságvári Gimnázium speciális matematika tagozata országos hírnévre tett szert. Számos tanítványa ért el előkelő helyezést a különböző országos tanulmányi versenyeken (OKTV, Ki Miben Tudós?), több diákja szerepelt sikerrel a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon is. Tanítványai rendszeresen részt vettek a KöMaL pontversenyében. Sok ma dolgozó tanár tőle tanulta a szakma mesterfogásait. A szakirodalom létrehozásában is tevékenyen részt vett: cikkeket írt és tagja volt a még most is használatos középiskolai feladatgyűjtemény szerzőgárdájának. Munkáját többször ismerték el kitüntetésekkel: Beke Manó díjas, a Pedagógus Érdemérem, és a József Attila Emlékplakett birtokosa.