Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Irlanda Dezső

  A debreceni Református Kollégiumban érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett kémia-fizika szakos középiskolai tanári diplomát 1955-ben. Pályája elsősorban az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumhoz kötődik, ahol 1962-től 1995-ig tanított kezdetben fizikát, kémiát és matematikát, majd 1965-től csak kémiát. Közben részt vett az egri Tanárképző Főiskola Kémia Tanszékének, és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Kémia Tanszékcsoportjának oktatómunkájában. 1963-ban - az országban másodikként - aktív közreműködésével alakították ki a Gárdonyi Géza Gimnáziumban a kémia tagozatot. Az 1980-as években kolleganőjével, dr. Orosz Ernőnével könyvet írt Kémiai kísérletgyűjtemény a gimnázium I-III. osztálya számára (Tankönyvkiadó) címmel, amely igen sok kiadást megélt.
  Irlanda Dezső tanári munkásságában mindig központi helyen szerepelt a tanítványok sokoldalú (nemcsak szaktudományos) nevelése, és a tehetségek felkarolása, támogatása. Tanítványai rendszeresen szerepeltek a középiskolai kémiaversenyek országos döntőjében, közülük többen helyezést is értek el. Az 1980-as évek közepén az ő javaslatára dolgozták ki a Hevesy György Országos Kémiaversenyt a 7. és 8. osztályos általános iskolások számára, amelyet azóta is minden évben megrendeznek, és amelyre mindig szeretettel hívják és várják még most is, nyugdíjas korában. Az 1990-es évek elején szintén az ő javaslatára hozták létre a Szent-Györgyi Albert emlékérmet, amellyel minden évben a kémiai diákolimpián jól szereplő tanulókat és tanáraikat díjazzák. 1991-ben volt gimnáziumi osztálytársaival létrehoztak egy alapítványt a határon túl élő magyar gyerekek taníttatásának segítésére "Tanítványok a Diákokért Alapítvány" néven. 2004-ben, felesége emlékére létrehozta az "Irlanda Dezsőné Alapítványt", amely minden évben a természettudományok terén kiemelkedő eredményt elért egri diákokat jutalmazza. Tagja a Magyar Kémikusok Egyesületének és a TIT Kémiai Választmányának. Munkásságát több kitüntetés is fémjelzi: Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1972, 1977), Szent-Györgyi díj (1990), Bugát Pál Emlékérem (1993), Eger Kiváló Pedagógusa (1997).