Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Balázs Lórántné (Dr. Kukorelli Katalin)

  1934-ben született Győrött. Már gyakorló tanárként került az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába 1963-ban. Tanítványai közül minden évben 10-15 gyerek vett részt országos kémiaversenyeken, közülük a legtöbb eredményesen. De a nem tagozatos osztályokban is komoly szerepet vállalt a természettudományos tantárgyak iránt leginkább érdeklődő gyerekek országos versenyekre való felkészítésében (Hevesy verseny, OKTV), elsősorban szakkörök tartásával. Külön laboránsképző gyakorlatokat tartott hosszú éveken keresztül, s a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve jutatta el a diákokat a szakmát adó vizsgáig. Pályája során mindvégig aktívan részt vett az oktatási módszerek kidolgozásában, fejlesztésében, kipróbálásában. Az 1970-es években, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában kipróbálásra kerülő, ún. komplex természettudományos szemléletet tükröző új tanítási módszer bevezetésében dolgozott több éven át. Ennek egyik megfogalmazója, tervezője és gyakorló felhasználója is volt egyben.
  A kémia tudományát mindig a praktikumon keresztül igyekezett tanítani. Ez a szemlélet - ami manapság már egyre inkább teret hódít - a 70-80-as években még teljesen újszerű volt. Ennek szellemében írta gyerekeknek szóló, nagy sikert aratott könyvét, mely otthon elvégezhető, egyszerű kísérleteket tartalmaz. Számos példatár, tankönyv, tanári kézikönyv szerzője. Tankönyveiből, példatáraiból tanult a mai kémiatanár-generáció. Tanítványai közül sokan lettek orvosok, vegyészek. A tehetséggondozásra különös hangsúlyt helyező iskola tantestületének évtizedeken keresztül meghatározó személyisége. Mint a kémiai munkaközösség vezetője, és az iskolavezetőség tagja, tantárgyán túl is sokat tett az intézmény fejlődéséért, a feltételek javításáért, az ifjabb kollégák szemléletének alakításáért, az értékes hagyományok megőrzéséért. Így érthető, hogy kollégái és tanítványai által megbecsült és szeretett munkatársként ment nyugdíjba 2001-ben. Az intézmény a fenti életút elismeréseként ajánlotta a kitüntetés elnyerésére.