Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Lang Jánosné (Steiner Zsuzsanna)

  1927-ben, Sopronban született. 1946-ban a soproni Állami Leánygimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, majd a soproni Szent Orsolyita Rend tanítóképző V. osztálya elvégzése után tanítói oklevelet szerzett. 1952-ben a Szegedi Tudományegyetemen matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott. 1951-től az egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékén gyakornok, majd tanársegéd 1954-ig. 1954-ben a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára lett, itt tanított egészen 1987-ig. Az 1960-as évek közepén kinevezték Csongrád megye egyik fizika-szakfelügyelőjévé, amely tisztséget 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig látta el.
  Szakfelügyelő tevékenységét a szigorúság mellett a segítségnyújtás, a jobbítás szándéka motiválta. Kora reggel már az iskolában volt található: kísérleteket, mérési gyakorlatokat állított be, késő estig dolgozott, korrepetált, felvételikre, versenyekre készítette fel tanítványait. Mestere a manapság igen erőtejesen hangsúlyozott differenciált foglalkoztatásnak. A tudásátadás eredményességét tanítványainak a különböző tanulmányi versenyeken elért sikerei is jelzik. 1974-ben a középiskolai tanári feladatok ellátása mellett az egyetemen fizika szakmódszertani előadásokat, laboratóriumi gyakorlatokat tartva képezte a tanárszakos hallgatókat.
  1985-ben visszaköltözött szülővárosába, Sopronba. Itt fél évet a Róth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában tanított. A Sopron melletti kis falu, Ágfalva általános iskolája volt tevékenységének következő állomása, majd egy másik kis falu, Harka általános iskolája következett. 1996-tól teljes óraszámban tanított a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban. Többek között komoly szerepet vállalt a német nemzetiségi tagozat létrehozásában, német nyelven is tanított matematikát és fizikát. Kidolgozta a képzés tantervi hátterét, kezdeményezője volt a természettudományok német nyelven való tanításának. 1970-ben jelent meg Az elektromosságtan programozott oktatása című, innovatív társszerzős oktatási segédanyaga, amelyet nem csak a középiskolai tanulók, hanem az egyetemi hallgatók is haszonnal forgathattak. Az 1980-as fizikatanítási reform bevezetésekor több továbbképzést, nyári iskolát szervezett, amelyeken előadásaival, tapasztalatainak átadásával maga is hathatósan kivette részét. Az Eötvös Loránd Fizika Társulatba még egyetemista korában lépett be, aktívan bekapcsolódott a társulat munkájába. Az 1980-as években a Társulat egyik alelnökeként is tevékenykedett. A kísérletező fizikatanításban végzett kiemelkedő tevékenységéért 1971-ben Mikola-díjjal tüntették ki.