Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Thiry Imréné

  1953-ban szerzett matematika-fizika szakos diplomát az ELTE TTK-n. 1956-tól tanít a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, melynek vezetőtanára. Százas nagyságrendben vannak Arany Dániel- és OKTV matematika versenyen díjazott tanulói, illetve a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon résztvevő diákjai. Hasonlóan sokan szerepeltek kiválóan a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyében. Matematikusok és matematikatanárok egész generációját nevelte. Sokat nyújtott a nem matematikusi érdeklődésűeknek is: munkaszeretetet, a rendszerezés képességének elsajátítását, a logikus gondolkodást. Továbbképzéseken bemutatóórák és módszertani előadások sokaságát tartotta. Ő is részese annak, hogy iskolájában a matematika kiemelten elismert tárgy mind a kollégák, mind a tanulók és szülők körében.
  Módszertani cikkeket írt, szakkönyveket lektorált. Jelentős szerepe van a speciális matematika tanterv elkészítésében. Emberszeretete, empátiája kiemelkedő. Volt tanítványai közül 24-en részletes javaslatban méltatják Thiry Imréné tanári munkáját. Mindegyik írásban megtalálható, hogy Gabi néninek nagy szerepe van tudományos sikereikben, továbbá mintegy 50-en aláírták az életműdíjra való felterjesztését. Egyik, ma már egyetemi oktató tanítványa szerint a legbriliánsabb matematikushallgatói közé a Gabi néni osztályából érkezők tartoznak, akiket öröm tanítani, mert értik, miről szól ez a tudományág. Tanításában még a kevésbé jóknak is biztosította a sikerélményt: a versenyszellemet úgy alakította, hogy az ne egymás ellen, hanem egymás segítésére történjen. Rengeteget tanultak tőle nemcsak e tárgyból, hanem emberségből is. 1995-ben megkapta a Bolyai János Matematikai Társulat Beke Manó Emlékdíját.