Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Kezdőlap

†Rónaszéki László

Elment. Hihetetlen, megfoghatatlan, amikor bekövetkezik, amíg köztünk van, olyan természetes, hogy bármikor, bármilyen problémával hozzáfordulhatunk, mindig segít. Egész életét a fizika tanításának szentelte, az utolsó pillanatig aktívan dolgozott. Utolsó munkája ennek a kiadványnak a szerkesztése volt, már tervezte az ünnepélyes díjkiosztót is, ami végül nélküle zajlik csendesen, az ő emlékére.
Nagy űrt hagyott.

Valamennyi munkahelye Pest megyéhez kötötte. 1954 - 1967 között a sóskúti Általános Iskolában tanár, igazgató h., igazgató volt. l968-tól kezdve az 1991-ben történő nyugdíjba vonulásáig az érdi Széchenyi István általános iskola tanára, valamint a Budai-, és a Szentendrei Járások először szakfelügyelője, ill. később szaktanácsadója, 1984-től Pest megye vezető-szaktanácsadója. l990-től a 2003-ban jogutód nélkül megszűnt Pest Megyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, l996-tól országos fizika szakértő.
1954-es pályakezdése óta több tantervi változást élt meg. Valamennyi bevezetésének munkálataiban és végrehajtásában részt vett, megszervezte az ehhez szükséges továbbképzéseket és előadásokat tartott. A természettudományos tantárgyak tanításánál megkívánt tartalmi és taneszközbeli változások beindításához előírt szemléltető készlet, illetve eszközállomány előteremtésében maga is aktívan részt vett. Saját készítésű eszközeivel bekapcsolódott a taneszköz fejlesztés munkájába, fizikából országos szinten l5 újítását fogadták el. Ennek kimagasló színvonalát bizonyítják az 1979-es, az 1981-es, és az 1984-es Országos Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításon kapott első díjak, és a Mikola-díj. A ma használatos mechanika készlet elődjét ő fejlesztette ki, és a járásban levő tanároknak térítés nélkül, szponzori támogatással át is adta mindennapi munkájuk segítéseként. Az "elektrovaria" alapötlete, a függőleges síkú demonstrációs kísérletezés az ő fejlesztése volt. Mindezen munkásságának elismeréseképpen kapta 1986-ban az Országos Találmányi Hivatal által kiadott "Kiváló Újító" kitüntetés ezüst, majd 1991-ben arany fokozatát.
Végig járta az iskolai ranglétra szinte valamennyi fokát. Vezetőként szervezte és irányította a különböző szintű munkaközösségek, kollektívák tevékenységét 3 új tanterv bevezetése és számtalan tankönyv, szemléltető eszköz használatba vétele előtt. Mint vezető-szaktanácsadó a. területi szaktanácsadóinak szempont-sort állított össze. Javaslatával egységesebbek és a hatékonyabbak lettek a szaktanácsadói látogatások.
1968-tól a TIT Pest Megyei Szervezetének tagja lett. Tanévenként 4-5 ismeretterjesztő előadást, kísérletező délutánt tartott. 1984-ben az Eötvös Loránd Fizikai Társulat általános iskolai tagsága beválasztotta a Szakcsoport vezetőségébe. Öt cikluson keresztül állt a kollektíva élén, jó hatásfokkal szervezte az évente ismétlődő, szakmai tanácskozást helyettesítő fizika tanári ankétokat. Segítette, irányította a napi tanári munkához, és a szakmai megújuláshoz sok segítséget adó programok összeállítását, gyakorlati megvalósítását. 1990-ben a tagságtól kapott felhatalmazás alapján négy tanárral összefogva lerakta az Öveges József Általános Iskolai Fizikaverseny országos döntője megszervezésének és lebonyolításának hosszú éveken keresztül is szilárd alapjait.
10 éven át vezette a Szervező Bizottság tevékenységét, jelentős szerepet vállalt a 4 fordulós, 68 tanulóval először Tatán megtartott országos döntő létrejöttében. Az anyagi fedezet megteremtése mellett gondja volt a szakmai irányító, és a versenyszervező munkára is. Neve összefonódott az Öveges versennyel. Élete egyik legfontosabb része volt a tehetséggondozás. Mindig kikérte a döntőbe bejutott versenyzők tanárainak is a véleményét, segítette a diákok felkészítésben részt vevő kollegák munkáját gyakorló feladatsorokkal, hasznos tanácsokkal. A verseny Pest megyei fordulójának feladatsorát ő állította össze, szerkezetében az országos döntőhöz hasonlóan, hogy az oda bejutó diákok szokják az új rendszert - nem csak, és nem elsősorban számolásos feladatokból áll a megmérettetés, helyet kap a fizikatörténet, valamint a kísérletező és jelenségelemző feladatmegoldás is. Elsősorban természettudományos gondolkodásra nevelt példáival.
1990-tól beindította Pest megyében 250-300 tanuló részvételével a ma is tartó 4 fordulós fizika levelező versenyt, amely 2004 óta az ELFT Pest Megyei Csoportja segítségével, szponzori támogatásból ingyenes a tanulók számára. Ez a levelező verseny segít átállni tanulóknak és tanároknak egyaránt az érettségi által követelt új típusú feladatmegoldásra, már a kezdet kezdetén a gyakorlat-elmélet megfelelő arányát biztosítva. Mint ilyen, hiányt pótolt, tudniillik az új rendszerhez nincs elég nívós gyakorlóanyag. Az 1991-től beindított Öveges József Fizikaverseny országos döntőiről készített beszámolófüzetek társszerzőjeként nagyon sokat tett a tehetséggondozó céllal meghirdetett fizikaversenyek népszerűsítéséért. Számos érdeklődő tanár számára ez a kiadvány volt az első jól használható, a tennivalókat tartalmazó segédanyag az eredményes tehetséggondozó munka megkezdéséhez, illetve folytatásához a KöMal mellett. Jómagam is ezeken "nőttem fel".
Színvonalas tehetséggondozó, népszerűsítő pedagógiai és társulati munkáját a következő kitüntetések odaítélésével ismerte el a szakma:

 • 1975: Oktatásügy Kiváló Dolgozója
 • 1979. lll. Országos Fizikatanári Ankét- és Eszközkiállítás 1. díj
 • 1981. V. Országos Fizikatanári Ankét- és Eszközkiállítás 1. díj
 • 1984. Vlll. Országos Fizikatanári Ankét- és Eszközkiállítás 1. díj
 • 1984. Mikola Sándor-Díj
 • 1985. A Kiváló Munkáért kitüntetés
 • 1989. Kiváló Pedagógus
 • 1991. Kiváló Újító Kitüntetés Arany Fokozata
 • 1993. Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt
 • 2000. A Fizika Népszerűsítéséért Díj (Társulati)
 • 2004. Díszoklevél ( ELTE Tanácsa)
 • 2005. Miniszteri dícséret. (Öveges Verseny szervező munkájáért.)
 • 2005. Rácz Tanár Úr Életműdíj

Rónaszéki László egy életen át tartó tehetséggondozó, a fizikát népszerűsítő munkáját kitüntetései is jelzik. Emberi nagyságát, segítőkészségét személyes tapasztalatom támasztja alá. Amikor először jutott be tanítványom 1992-ben az Öveges József Fizikaverseny országos döntőjébe, és ott mindjárt díjazott is lett, ő segítette hasznos tanácsaival munkámat a megyei döntőt követően. Azonnal beléptem a Társulatba, sőt invitálása következtében az ankétra is elmentem. Ekkor kezdődött igazán a pályafutásom.
Élete utolsó éveit sem a jól megérdemelt pihenéssel töltötte, elvállalta az ELFT Pest Megyei Területi Csoportjának elnökségét. Fáradhatatlanul dolgozott, szervezett, irányított, és még sok terve maradt megvalósítatlanul. Szép, tartalmas életet élt.

Szentendre, 2006. április 19.
Gyimesi Éva