Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Piláth Károly

  Dr. Piláth Károly 1979-ben kémia-fizika, 2005-ben informatika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Egyetemi doktori disszertációját 1985-ben védte meg fizikából. Kezdetben fejlesztőmérnökként dolgozott, ekkor fejlesztette ki azt az oszcilloszkópot, amelynek kijelzője egy közönséges televízió volt, így azt egy teljes osztály jól láthatta. Ezzel az eszközzel 1983-ban az Országos Fizikatanári Ankéton II. díjat nyert.
   Tanárként 1997-től a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban fizikát és informatikát tanított. 2005-től az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban oktat. Kezdetektől kiemelten foglalkozott a tehetséges tanulókkal, tevékenységének eredményességét bizonyítják a tanítványai által országos és nemzetközi versenyeken szerzett díjak is.
   Az újítás az életeleme! Hosszú ideje dolgozik azért, hogy a számítógépet mérőeszközként lehessen használni a fizika oktatásában. Nevéhez fűződik például több hangkártya alapú mérőprogram kifejlesztése.
   Az Országos Fizikatanári Ankétok és Eszközbemutatók állandó résztvevője és rendszeres díjazottja. Cikkeivel jelentősen hozzájárul, hogy a tanárok modern, otthon készített eszközökkel egészítsék ki szertárukat. Jelentős szerepe volt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában megvalósult Öveges-labor létrehozásában.
   Kiemelkedő szerepet vállalt a fizika népszerűsítésében is. Számos rendezvényen tartott előadást, kísérleti bemutatót. Többször képviselte a magyar fizikatanárokat nemzetközi konferenciákon.
   Szakmai, pedagógiai tevékenységét több díjjal is elismerték, így többek között átvehette a Kiváló Feltaláló miniszteri kitüntetést, a Mikola Sándor-díjat, az Öveges József-díjat, az Ericsson-díjat, az Innovatív Tanárok Fóruma különdíját és a Marx György által alapított Vándorplakettet is.
   Dr. Piláth Károly a szakma meghatározó egyénisége, az itt felsorolt eredményei és egész eddigi pályafutása alapján egyértelműen méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.