Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Zsigri Ferenc

  Zsigri Ferenc tanári pályáját 1971-ben kezdte a budapesti Steinmetz Miklós Gimnáziumban, 1979 óta pedig az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium tanára, jelenleg nyugdíjas óraadó tanár. Az iskola tantestületének meghatározó, emblematikus tagja.
   Tanulók generációival szerettette meg a fizikát, miközben gyakorlóiskolai vezetőtanárként tanárjelölteket indított el a pályán. Számos kiváló adottságú diákja a legmagasabb szintre jutott el, de mindemellett számára ismeretlen a "reménytelen" vagy "lemaradó" fogalma. A fizika érdekes, izgalmas, mi több: humoros voltát vallja, hirdeti. Óráin, szakkörein, tankönyveiből ez a meggyőződés sugárzik.
   Hitvallásából fakad, hogy a szaktanári munkán túl az iskolai élet legkülönfélébb területein is tevékeny. Az iskola mindmáig legaktívabb, az iskolai élet minden területén jelenlévő tanáregyénisége. Megalakulása óta az iskola alapítványának titkára, fő mozgatórugója, a tiszainokai iskolai tábor vezetője. Nevét az egykori és mai apáczais diákok egyaránt ismerik, személyét tisztelik, szeretik.
   Szakmai munkájáról elmondható az is, hogy komoly részt vállalt és vállal az iskolában tartott központi emelt szintű érettségi előkészítésében, lebonyolításában. Tankönyvírói munkássága is ismert, társszerzője egy háromkötetes fizika tankönyvsorozat első két kötetének. Zsigri Ferenc a fizika szakmódszertani képzés egyik alappillérének mondható. Nemzedékek tanulták tőle a fizika tanításának fortélyait.
   Rendszeresen küld feladatokat a Középiskolai Matematika Lapokba, és diákjai is kitartóan, eredményesen szerepelnek az egész éven át tartó pontversenyeken, csakúgy, mint az Eötvös-, Mikola-, Öveges-, vagy a Szilárd Leó versenyeken.
   Pedagógiai hitvallása összhangban áll személyes életével, családi hátterével. Nyolc gyermekét és iskolai tanítványait egyaránt szeretettel nevelte, neveli; számára a családi szeretet és a tanítványok iránti szeretet - lényegét tekintve - nem különbözik egymástól. Zsigri Ferenc személye és példaértékű tevékenysége méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.