Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Juhász Nándor és Juhász Nándorné

  Juhász Nándor és Juhász Nándorné az általános iskolai fizika és matematika szakmai közélet aktív, országosan ismert és elismert résztvevői, meghatározó, vezető személyiségei több mint négy évtizedes munkájuk során.
   Juhász Nándor több sikeres pályamunkát, elismert módszertani újításokat mondhat magáénak. Az Általános Iskolai Fizikatanári Ankétok gyakori résztvevője és szervezője, a Rátz László Vándorgyűlések rendszeres látogatója. Az SZTE Neveléstudományi Tanszékének Képességfejlesztő Kutatócsoportja megbízásából az országos reprezentatív tantárgyi mérésekhez sok éven át készített mérőeszközöket, amelyek a manapság készülő és használt e-diák alapanyagai lettek. Létrehozta a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyét. E civil szakmai szervezet állandó törekvése a széleskörű tehetségfejlesztés. A rendszeres tapasztalatcserék, versenyek mellett nyári nemzetközi matematika-fizika szaktáborokat is szervezett feleségével és munkatársaival az 1990-es években.
   Juhász Nándorné férjének elválaszthatatlan, együttműködő társa a szakmai közéletben is. Munkáját a végtelen gyermekszeretet és a szakmai alaposság hatja át. Fontosnak tartotta a tanári demonstráció mellett a tanulói kísérletekkel történő tananyag-feldolgozást, az eleven tapasztalás élményét. Tanórán kívül is nagy odaadással és szakmai pontossággal foglalkozott mind a lemaradókkal, mind a tehetséges tanítványaival. Az iskolai munka mellett rendszeresen és eredményesen végzett kutató munkát is. A József Attila Tudományegyetem MTA Képességkutató Csoportjának, a Kiss Árpád OKI Alapműveltségi Vizsgaközpontnak a diagnosztikus tudásszint- és képességvizsgálatokhoz alkalmazható tesztek készítésében és kipróbálásában is részt vállalt.
   Országos szinten is elismert, minőségileg és mennyiségileg is kiemelkedő a munkájuk fizikából és matematikából is. Az Öveges József Fizikaverseny szervezésében, feladatkitűzésében és zsűrizésében sok éve (jelenleg is) alkotó munkát végeznek. A versenyről készülő évenkénti kiadvány 2006 óta Juhász Nándor szerkesztésében jelenik meg.
   Döntő szerepet vállaltak a tehetséges tanulók foglalkoztatásában a megyei és városi versenyek szervezésével is. Személyes kezdeményezésükre hívták életre és szervezték 25 éven át Csongrád megyében a "Keresd a megoldást!" fizikaversenyt, valamint Szegeden - a JGYTF Fizika Tanszékének védnökségével - a Frank Jánosról (a főiskola első fizika tanszékvezetőjéről) elnevezett városi fizikaversenyt, amely 1990-2008 között igen népszerű és magas színvonalú szakmai rendezvény volt a városban. Munkájuk nyomán évente több száz, fizika iránt érdeklődő tanuló kapott érdekesebbnél érdekesebb problémákat otthoni kísérletezésre, kutató munkára és feladatmegoldásra.
   Országos és megyei fizika tanulmányi versenyeken tanítványaik eddig 21 alkalommal értek el kiemelkedően jó eredményt. A nagy hivatástudattal végzett tanítás mellett igen aktív publikációs tevékenységet is folytattak. Mindketten több kitüntetésben is részesültek már, többek között Ericsson-díjban (Juhász Nándor 2003-ban, Juhász Nándorné 2006-ban).
   Munkájukat és sikereiket nehéz lenne szétválasztani és külön értékelni (bár külön-külön is megérdemelnék a kitüntetést), méltán nyerték el együtt a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.