Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Nagyné Horváth Emília

  Nagyné Horváth Emília 1975-ben szerzett az ELTE-n biológia-kémia szakos tanári diplomát. Az egyetem elvégzése után kisebb kitérőtől eltekintve a budapesti Bem József Általános Iskola tanára lett, ahol ma is óraadóként dolgozik.

   Energiája, lendülete kifogyhatatlan, nagyszerű kapcsolatot teremt diákkal, szülővel, kollégával egyaránt. Kiemelkedő munkásságának további különlegessége, hogy kémiából és biológiából példaértékű életpályát tudhat magáénak.

   Oktatói és nevelői tevékenységét magas színvonalon végzi. Szaktanári munkájában igen aktív, példamutatóan és önzetlenül dolgozik a szorosan vett tanrenden kívül is. Magas szintű oktató, nevelő munkája mellett évről-évre eredményesen készíti fel diákjait a megyei és országos versenyekre. Különös figyelmet szentel a differenciált képességfejlesztésre és tehetséggondozásra. Szabadidejét nem kímélve éveken keresztül környezetvédelmi szaktáborokat, kirándulásokat vezetett. Nagy érdeme, hogy iskolájában a környezet - és egészségvédelem kiemelt nevelési területnek számít. Tankönyvszerzőként is ismert. Az Apáczai Kiadónál tankönyvet, munkafüzetet és interaktív tananyagot is szerkeszt és szerkesztett. Szakmai lapokban publikál. Tanítás mellet ma is állandó résztvevője továbbképzéseknek, szakmai találkozóknak, konferenciáknak.

   A szakma iránti szeretete, alázata, elkötelezettsége évtizedek óta töretlen. A tantestületben mindenki számíthat segítségére, együttműködésére, tanácsaira. A közösség aktív építő eleme. Személyisége, szakmaisága is hatott tanítványaira, így közülük sokan folytatták tanulmányaikat orvosi egyetemen, vegyészként vagy akár környezetmérnökként, illetve kutatói pályákon.

   Tevékenységét több ízben is jutalmazták. 2000-ben A Magyar Kémiaoktatásért-díjat, 2001-ben Juhász Nagy Pál Emlékérmet, 2005-ben Gorka Sándor Emlékérmet, 2010-ben Kajtár Márton-díjat nyerte el. 2014-ben megkapta a Pro Natura Emlékplakettet.

   Nagyné Horváth Emília egész eddigi életpályája alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.