Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom
Kapcsolat Rátz László életrajz Jubileumi interjúk Kezdőlap

Dr. Honyek Gyula

  Dr. Honyek Gyula fizikus diplomájának megszerzése után 1975-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett oktatói, kutatói munkát. A kiegészítő tanári szak elvégzése után 1985-től, először az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában, majd az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában végezte tanítói hivatását. Irigylésre méltó életművel rendelkezik, tevékenysége sokszínű és szerteágazó.

   Tanári munkájában kezdettől fogva kereste a tanulókkal való foglalkozás, együttműködés különböző formáit. Sikeres kutató fizikus: több mint 20 cikk szerzője a kísérleti fémfizika területéről. Komoly szaktudásával példát mutatva és színvonalas, következetes oktató munkájával diákok százaival szerettette meg a fizikát.

   Termékeny tankönyvíró, társszerzője a Sulikomp 3 kötetes és a Calibra Könyvek 4 kötetes fizika tankönyvsorozatnak, valamint a 123 Furfangos Fizika Feladat példatárnak is. Idegen nyelvű kiadványa a 200 Puzzling Physics Problems, japán, kínai, orosz fordításban is megjelent. A közelmúltban adták ki 333 Furfangos Feladat Fizikából című gyűjteményét.

   Igényes feladatkitűző, feladatai az országos fizikaversenyeken többek között a Mikola- és Eötvös-versenyen, OKTV-n is megmérették a diákokat. Számos publikációja jelent meg a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokban. Tanítványai minden évben fényesen szerepeltek a legkülönbözőbb tanulmányi és tehetségkutató megmérettetésekben. Közülük is kiemelkedett Halász Gábor, aki 2005-ben és 2006-ban aranyérmes volt a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián, az egyik évben abszolút első, a másikban a világ második legjobb versenyzőjeként. Honyek tanár urat a tanítványok eredményei az ország legjobb fizikatanárai közé emelik.

   Pontossága, rendszeretete, igényessége kiemelkedő. Munkáját egyaránt a felelősségtudat, a tudomány az iskola iránti elkötelezettség jellemzi.

  Dr. Honyek Gyula tevékenységének méltó elismerése a Rátz Tanár Úr Életműdíj.